Zorgpensioenfonds PFZW stopt grotendeels met investeren in fossiel
Het Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) stopt bijna helemaal met het beleggen in olie- en gasbedrijven. Het merendeel van de bedrijven doet volgens het fonds veel te weinig om klimaatverandering tegen te gaan. PFZW verkoopt daarom onder meer de aandelen in olie- en gasreuzen als Shell en BP.
PFZW verkoopt belangen, met een totale waarde van 2,8 miljard euro, in ruim 300 olie- en gasbedrijven. Die bedrijven nemen wat het pensioenfonds betreft te weinig stappen om hun activiteiten in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. 7 bedrijven blijven onderdeel van de beleggingen van PFZW omdat zij wél met een overtuigende klimaatstrategie kwamen.
In 2030 moet de Europese Unie minimaal 55 procent minder CO2 uitstoten. Dat hebben EU-lidstaten met elkaar afgesproken om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs: de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius.
Overgang naar hernieuwbare energie niet snel genoeg
Twee jaar lang heeft PFZW gesprekken gehad met de top van olie- en gasbedrijven, om hen aan te sporen die CO2-reductie te halen. Een deel van de bedrijven die nu geen onderdeel meer uitmaken van het fonds, investeren wel in duurzame energie, maar volgens PFZW gaat de overgang van fossiel naar hernieuwbare energie bij hen niet snel genoeg.
"We hebben er twee jaar lang over gepraat en er is niet voldoende veranderd", zegt PFZW-voorzitter Joanne Kellerman tegen RTL Z. Als je aankondigt dat je uit fossiele energie gaat stappen, dan moet je dat op een gegeven moment gewoon doen, aldus Kellerman. PFZW sluit overigens niet uit dat als er iets gaat veranderen bij bedrijven in de toekomst, ze daar alsnog weer in stappen.
Zeven bedrijven doen het wel
Er zijn zeven bedrijven gevonden die laten zien dat het wel kan en dat het niet onmogelijk is om tijdig de omslag te maken in overeenstemming met de klimaatdoelen van Parijs, zegt Kellerman.
Onder andere het Portugese Galp, Neste en chemiebedrijf OMV vallen onder die zeven bedrijven. Volgens PFZW zijn zij voorlopers in de energiesector. De bedrijven zetten onder andere in op zonne-energie, biobrandstoffen en een hogere omzet vanuit alternatieven voor fossiel.
2 miljard voor duurzaam beleggen
Vanaf 2030 wil het pensioenfonds 15 procent van het totale vermogen beleggen in bedrijven die bijdragen aan de verbetering van het klimaat en de energietransitie. De komende 2 jaar is daar 2 miljard euro beschikbaar voor gesteld.
Er zijn andere bedrijven waar je rendement kan halen en in kan investeren, ook buiten de fossiele sector, zegt Kellerman. "Wij stoppen ons geld liever in bedrijven die de transitie versnellen of in bedrijven met hernieuwbare energie, omdat wij denken dat zij de winnaars van de toekomst zullen zijn."
Steun van FNV
Vakbond FNV staat achter het besluit van PFZW. Onze leden hebben zich uitgesproken tegen het investeren van hun pensioengeld in bedrijven die geen of te weinig actie ondernemen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, zegt Piet Rietman, dagelijks bestuurslid FNV. De vakbond roept dan ook alle pensioenfondsen op om uit fossiele energie te stappen.
Ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, ging het PFZW al voor. Zij verkochten in 2023 het merendeel van hun belangen in fossiele energie al verkocht.
Reactie Shell
Volgens Shell verandert het besluit van PFZW niets aan het daadwerkelijke gebruik van energie. Het laat zien dat er nog misverstanden zijn over de benodigde veranderingen aan het huidige energiesysteem, aldus Shell.
Shell krijgt kritiek van milieuactivisten omdat het bedrijf geen concrete doelstellingen wil opstellen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in 2030. Zelf verwacht het bedrijf in 2050 geen CO2 meer uit te stoten, waardoor ze naar eigen zeggen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.