'Schuldeisers verliezen vertrouwen'

Financiële problemen bij eigenaar Babboe-fietsen 'stapelen zich op'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPFinanciële problemen bij eigenaar Babboe-fietsen 'stapelen zich op'
RTL

Accell Group, de fabrikant van de gebrekkige Babboe-bakfietsen en merken zoals Batavus en Sparta, kampt met groeiende financiële problemen. Schuldeisers van het bedrijf zijn bang dat ze naar hun geld kunnen fluiten.

Een groep schuldeisers van Accell heeft zich verenigd om gezamenlijk een vuist te kunnen maken bij een financiële herstructurering van het bedrijf, schrijft het Financieele Dagblad (FD). Een zogenoemd schuldsaneringstraject dreigt, zeggen verschillende bankiers anoniem tegen de krant.

Door de coronapandemie en een dip in de verkoop van onder meer elektrische fietsen, kampte Accell al met een 'onhoudbare' schuld van meer dan 1,2 miljard euro. Eigenaar KKR, een grote Amerikaanse investeerder, moest al meerdere keren geld bijleggen. 

100 tot 150 banen weg bij fabrikant van Batavus-fietsen
Lees ook

100 tot 150 banen weg bij fabrikant van Batavus-fietsen

Accell kondigde in januari ook aan zo’n 150 banen te schrappen en een deel van de productie te verplaatsen naar het buitenland. De twee Nederlandse fabrieken in Heerenveen worden samengevoegd.

En daar komen de problemen met de bakfietsen van Babboe bovenop. Door een constructiefout breken de frames van de fietsen regelmatig in tweeën, zo onthulde RTL Nieuws begin februari. Omwille van de veiligheid, mag het bedrijf de fietsen niet meer verkopen en werd een dure terugroepactie op touw gezet. Die kost nu al tientallen miljoenen euro’s, schrijft het FD.

Vakbond FNV was al niet blij met de reorganisatie bij het bedrijf en maakt zich ook zorgen over de huidige ontwikkelingen. Volgens bestuurder Erik Kotters zorgt de opstapeling van problemen voor meer onrust onder het personeel. "150 gezinnen zijn de dupe, zij willen vooral duidelijkheid", zegt hij. 

FNV werkt aan een sociaal plan voor de werknemers, maar Accell zou daar niet aan meewerken. Daarom dreigt de bond met stakingen.

'Extreme korting' op schuldpapier

Accell zelf reageerde nog niet op vragen van RTL Z. Het bedrijf, dat sinds 2022 in handen is van KKR, is met de schuldeisers in gesprek over hoe het bedrijf weer financieel gezond kan worden. Het bedrijf huurde ook een externe adviseur in om een oplossing te zoeken. 

Opvallend genoeg willen beleggers vanwege de problemen ook af van de schuldpapieren die ze van Accell hebben. Met die papieren verstrek je een lening aan een bedrijf, tegen rente. Beleggers verkopen de papieren nu met kortingen tot wel 60 procent en dat is geen goed teken, zegt beursanalist Corné van Zeijl.

"Het geeft duidelijk aan dat een aantal beleggers nerveus zijn over de toekomst van het bedrijf, de korting is wel heel extreem."

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement

Lees meer over
AccellBabboeFietsenBeleggenBakfietsen