Veel banen voor zieke Keshia na openhartige oproep om werk
"Ik vind dit doodeng, maar ik ga mezelf toch kwetsbaar opstellen." Zo begint Keshia Hendriks (36) haar post op Linkedin. Hendriks heeft Multiple Sclerose (MS), een slopende chronische ziekte die haar zenuwstelstel aantast. Ze is op zoek naar een nieuwe baan, maar dat valt vies tegen. Daarom plaatste ze een openhartige oproep op Linkedin om haar een kans te geven.
En met succes. Ze kreeg meer dan 1.400 reacties, waaronder meer dan 100 geïnteresseerde werkgevers.
Toen Hendriks in 2021 na een paar dagen migraine uit bed stapte, zag ze opeens wazig. Het bleek een oogzenuwontsteking, die uiteindelijk leidde tot de verpletterende diagnose MS. "Achteraf had ik eigenlijk al heel lang vage klachten, dus ik wist dat er iets niet helemaal goed was," zegt ze tegen RTL Nieuws. "Ik dacht dat het stress was of teveel hooi op mijn vork. Toen ik eenmaal de diagnose kreeg, was ik eigenlijk wel een beetje opgelucht. De puzzelstukjes vielen op hun plek."
In overleg met haar werkgever, die heel begripvol was, meldt ze zich in augustus 2022 ziek. "Ik merkte dat het te veel werd. 40 uur per week werken, het huishouden erbij. Ik woon toch alleen. Ik viel steeds in slaap op de bank. Daarop hebben we besloten om een ziekmelding te doen voor acht weken en daarna weer op te bouwen om te kijken hoever ik weer zou komen."
Maar in januari van dit jaar besluit het bedrijf ermee te stoppen, door de nasleep van corona en financiële tegenvallers. En dan begint de zoektocht van Hendriks naar een nieuwe baan, die aansluit bij haar re-integratietraject. "Ik heb tussen de 75 en de 100 bedrijven en recruiters gesproken en sollicitaties verstuurd, maar het lukte gewoon niet."
Hendriks ging de banenzoektocht 'open en eerlijk' aan, omdat ze weet dat er enige flexibiliteit nodig is voor haar om zo goed mogelijk aan het werk te blijven. Zo heeft ze vaker pauze nodig en een rustige werkomgeving. Vrij kleine aanpassingen, maar voor werkgevers toch een drempel.
Veel Nederlanders met chronische ziekte
Het verhaal van Hendriks is er een van velen, beaamt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. Nederland telt 5,3 miljoen mensen met een chronische ziekte; dat is een derde van de gehele bevolking. "In onze waarneming zijn werkgevers toch vooral uit op mensen die geen ‘vlekje’ hebben", zegt Jong. "Want dat is gedoe, dat betekent dat werkplekken aangepast moeten worden, er moet begeleiding zijn en ze worden geconfronteerd met het aanvragen van moeilijke regelingen. Dus er is sowieso geen intrinsieke motivatie."
Er zijn gelukkig werkgevers die absoluut wel het goeie willen doen, zegt Jong, maar dat zijn er naar haar idee te weinig.
De oproep van Keshia Hendriks (tekst loop daaronder door):
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Dat merkt Hendriks. De reacties tijdens de sollicitatiegesprekken op haar ziekte zijn wisselend. De ene trekt een scheef gezicht, de ander raffelt het gesprek af nadat ze vertelt dat ze MS heeft. "Het is nooit duidelijk of je daarop wordt afgewezen, maar vaak kan je aan de manier van praten of de verandering van het gesprek merken dat het ‘m daarom niet gaat worden."
Hendriks begrijpt het ook wel. "Ik ben een risico. Maar anderen zijn dat ook. Die stappen in de auto, sporten, gaan op wintersport, gebruiken alcohol en drugs. Hoeveel groter is het risico nou bij mij dan bij iemand anders?"
Op eigen benen staan
Haar zicht was ondertussen hersteld en met enige flexibiliteit kan ze zo’n 30 uur per week werken. Ze heeft de nodige ervaring en kennis en is heel gemotiveerd. Toch lukte maar niet om die ene, leuke baan te vinden. En daar baalt Hendriks enorm van, want ze wil graag werken. "Het is deels daginvulling, maar ook laten zien wat je allemaal kan. Ik wil graag sociaal contact met collega’s en klanten en zoveel mogelijk financieel op mijn eigen benen staan."
Niet zielig of negatief
Uiteindelijk besloot Hendriks het heft in eigen handen te nemen en plaatste ze een oproep op Linkedin, waarin ze haar verhaal doet en zichzelf aanbiedt voor werk. "Ik zat er een beetje doorheen. Gewoon brieven schrijven was blijkbaar niet de manier. Ik zat al een tijdje met die post in mijn hoofd, maar hoe ga je dat brengen? Je wilt ook niet zielig gevonden worden of negatief overkomen. Ik heb lang getwijfeld en nagedacht, ook uit angst voor reacties. Maar ik dacht: ik ga het plaatsen en anders weer verwijderen. Als ik 5 reacties krijg, ben ik blij en als ik 100 reacties heb, mag in mijn handjes knijpen."
De LinkedInpost ontploft en heeft nu meer dan 24.000 likes, 2.000 reposts en 1.400 reacties van steun, mensen in dezelfde situatie en ruim 100 potentiële werkgevers. "Het is bizar”, zegt Hendriks, nog steeds verbaasd. "Ik snap ook nog steeds niets waarom ze dit zo bijzonder vinden. Het is gewoon een open-to-work post. Maar het is wel heel mooi en fijn."
Schrikreactie
Hendriks is nu bezig met gesprekken, belafspraken, en teamsmeetings. In haar inbox zitten al de eerste aanbiedingen. "Het is leuk om eindelijk in de oriënterende fase te zitten. De gesprekken waren heel anders door de openheid en eerlijkheid vooraf. Er was geen schrikreactie of onverwachte wending. Dat werkt echt in mijn voordeel."
En volgens haar zit haar nieuwe werkgever er wel tussen. "Er zijn er een aantal die goed passen bij mijn wensen, en waar ik heel veel toe kan voegen. Dus ja, er zit zeker wel iets tussen. Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen."