Kan Gelredome zonder Vitesse? 'Wordt buitengewoon lastig'
De Arnhemse voetbalclub Vitesse is officieel gedegradeerd vanwege de slechte financiële boekhouding. Volgend jaar speelt de club in de eerste divisie. Dat raakt ook de eigenaar van het stadion waar Vitesse speelt. Wat betekent dat voor het Gelredome?
Volgens Michael van de Kuit, eigenaar van het Gelredome, betaalt Vitesse nu nog 2,3 miljoen euro aan huur per jaar. Dat is volgens hem de belangrijkste bron van huurinkomsten voor het Gelredome.
Maar de huurpenningen die het Gelredome ontvangt van Vitesse zullen waarschijnlijk dalen.
Degradatie
In de Keukenkampioendivisie, zijn de inkomsten voor de club veel lager. Dat geldt voor de tv-rechten, maar ook sponsoren zullen minder willen betalen en de opbrengst uit kaartverkopen zal ook lager zijn.
Als supporters hun club niet meer tegen Feyenoord zullen zien spelen, maar tegen Top Oss, dan zullen ze ook minder willen betalen voor een kaartje. Vitesse zou vanwege de lagere inkomsten na degradatie dan ook het liefst minder huur gaan betalen aan het Gelredome.
Hoeveel inkomsten het Gelredome dan zal gaan missen is nog onduidelijk. Van de Kuit zegt mogelijk wel genoegen te willen nemen met een lagere huur, maar hoeveel zegt hij niet en Vitesse zal dan volgens hem ook in de kosten moeten snijden.
Of erger
Maar de situatie voor Vitesse en daarmee voor het Gelredome kan nog veel erger worden dan een degradatie. Het is de vraag of de club van de KNVB komend seizoen nog wel betaald voetbal zal mogen spelen. Dan zouden de huurinkomsten die het Gelredome ontvangt van Vitesse helemaal wegvallen.
Vitesse heeft grote schulden, de accountant weigert het verslag over seizoen 2022/2023 goed te keuren omdat er twijfels zijn over de continuïteit van de club. Vitesse behoudt voorlopig wel de licentie van de KNVB.
Aantal toegestane evenementen niet gehaald
Naast de huurinkomsten van Vitesse is er nog wel een andere inkomstenbron voor het Gelredome. Zo zijn er onder meer popconcerten en af en toe wordt er een evenement met 'monster trucks' gehouden.
Maar zoals gezegd zijn de huurinkomsten van Vitesse veel belangrijker voor het Gelredome.
En het lijkt er vooralsnog niet op dat de inkomsten uit evenementen snel veel zullen kunnen stijgen. Er mag van de gemeente Arnhem maar een beperkt aantal evenementen worden gehouden in het Gelredome. Per jaar gaat het om maximaal 24 muziekevenementen, twee dancefeesten (die tot laat duren) en zes zogeheten 'uitzonderlijke evenementen'.
En dat maximum toegestane aantal evenementen wordt nu niet eens gehaald, erkent Van de Kuit. Vanaf mei tot en met het einde van het jaar staan er op de agenda van het Gelredome, afgezien van wedstrijden van Vitesse, in totaal elf evenementen gepland. Tussen 19 juni en 14 september staat er helemaal niets op de agenda.
'Geblokt door voetbal'
De thuiswedstrijden van Vitesse zorgen er volgens Van de Kuit voor dat er op die dagen geen evenementen kunnen worden gehouden. Geblokt door voetbal, noemt hij dat.
Er werd zelfs gevreesd dat de licentie van Vitesse voor dit seizoen werd ingetrokken. Dat doet de KNVB niet. De komende periode oordeelt de licentiecommissie nog over andere mogelijke overtredingen. Daarvoor moet Vitesse informatie aanleveren.
Of de club haar licentie voor het komende seizoen houdt, is nog onduidelijk.
Meer evenementen
Als Vitesse weg zou vallen als vaste bespeler van het Gelredome, dan zouden er volgens Van de Kuit meer evenementen kunnen worden georganiseerd. Er zouden ook andere sporten kunnen worden georganiseerd, oppert hij. Zo heeft volgens hem de Nederlandse rugbybond zich gemeld.
Maar ook nu al zouden er zoals gezegd meer evenementen kunnen zijn.
Toch is het Gelredome niet beter af zonder Vitesse, aldus Van de Kuit. Vitesse hoort bij Arnhem, vindt hij.
'Buitengewoon lastig'
Het zal 'buitengewoon lastig' worden voor het Gelredome om de kosten te dekken zonder vaste bespeler Vitesse, denkt Ruud Koning, bijzonder hoogleraar sporteconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Ze zijn tot elkaar veroordeeld."
Wat de vaste kosten zijn, is onduidelijk. Het jaarverslag omvat wel een balans maar geen resultatenrekening met kosten en opbrengsten.
Het stadion is gebouwd om betaald voetbal te spelen, zegt hij. Je kunt er ook andere evenementen organiseren, maar als je het wilt gebruiken voor concerten, dan ga het het ook optimaliseren voor concerten, aldus Koning. En dat is volgens hem niet gebeurd.
Koning vraagt zich ook af of er wel voldoende grote evenementen zijn die in hetGelredome kunnen worden georganiseerd. De Rolling Stones treden immers niet elk jaar op.
De Kuip
Vanaf 2026 worden er in de Rotterdamse Kuip geen grote concerten meer gehouden. Maar Koning betwijfelt of het Gelredome daarvan zal kunnen profiteren en meer concerten zal kunnen aantrekken. Er wonen immers veel meer mensen in de buurt van Rotterdam, dan rond Arnhem. "Je zou eerder denken dat concerten naar de Amsterdam Arena zullen gaan."
Door de week zou er zonder Vitesse wel meer ruimte zijn voor evenementen, maar dat is niet zo aantrekkelijk als in het weekend, zegt Koning. Door de week moeten concertgangers immers vaak de volgende dag werken of naar school.
'Vaste speler is nodig'
Ook sportmarketeer Frank van den Wall Bake heeft zijn twijfels of het Gelredome zonder Vitesse quitte kan draaien. "Het is primair gebouwd als voetbalstadion en secundair voor evenementen." Een vaste speler is volgens hem absoluut nodig.
Maar Van den Wall Bake verwacht dat Van de Kuit een speler in het stadion club wil en dat hij uiteindelijk de club zal kopen.