Na publicatie hoofdlijnenakkoord

Willen we nu nog wel zonnepanelen en een warmtepomp? 'Terugverdientijd stijgt'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWillen we nu nog wel zonnepanelen en een warmtepomp? 'Terugverdientijd stijgt'
RTL

Het nieuwe kabinet is minder enthousiast over warmtepompen en zonnepanelen. Zullen consumenten ze nog wel kopen, nu er een streep gaat door de salderingsregeling en de terugverdientijd flink oploopt? "Dit is desastreus."

Het nieuwe kabinet wil af van de verplichting om vanaf 2026 een warmtepomp te installeren bij een kapotte cv-ketel, staat in het Hoofdlijnenakkoord. En van de salderingsregeling voor het terug leveren van zonne-energie van je zonnepanelen wil het kabinet in 2027 in één keer af.

Wijkt af van oude kabinet

Twee jaar geleden besloot het toenmalige kabinet dat kapotte cv-ketels vanaf 2026 verplicht vervangen moeten worden voor een hybride warmtepomp óf een volledig elektrische warmtepomp. Een aansluiting op een warmtenet zou ook kunnen.

En eerder dit jaar bleek dat de gunstige salderingsregeling voorlopig zou blijven bestaan.

Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen kreeg geen meerderheid in de Eerste Kamer. En de salderingsregeling bleef bestaan. Maar nu zet de nieuwe coalitie er vanaf 2027 toch een dikke streep door.

"Desastreus voor de zonnepanelenmarkt", noemt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), het voornemen van het nieuwe kabinet. De markt gaat een klap krijgen, denkt hij. Toen de overheid voornemens was de salderingsregeling af te schaffen, kochten consumenten geen zonnepanelen meer.

Consumenten krijgen na saldering een terugleververgoeding van vijf eurocent per kWh (kilowattuur) voor elektriciteit die ze met hun zonnepanelen hebben opgewekt en niet zelf gebruiken. Van der Gaag verwacht dat die prijs in de toekomst niet veel hoger zal worden, omdat het aanbod van zonnestroom zo hoog is en op zonnige dagen praktisch gratis is.

Meer zelf gebruiken

Nu gebruiken consumenten ongeveer een derde van de zonne-energie die ze met hun panelen opwekken. Als de salderingsregeling verdwijnt, dan zullen ze die stroom meer zelf gaan gebruiken, denkt Van der Gaag. Dat kan door je wasmachine, wasdroger, of vaatwasser te laten draaien op het moment dat de zon schijnt. Ook kun je dan de batterij van je elektrische auto opladen.

Verkoop zonnepanelen ingestort. Zijn zonnepanelen nog steeds een goed idee?

Daarnaast zullen consumenten vaker een thuisbatterij kopen, om elektriciteit die ze opwekken, maar nu even niet gebruiken, op te slaan, verwacht Van der Gaag. Ook is het handig om, als je zowel zonnepanelen als een warmtepomp hebt, water in een boiler te laten verwarmen met zonnestroom die je op dat moment zelf niet gebruikt. Met het warme water uit die boiler kun je dan later douchen, of gebruiken in de keuken, en je bespaart gas.

Terugverdientijd stijgt

Het zal door de beoogde maatregelen van het nieuwe kabinet wel langer duren voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend, denkt van der Gaag.

Duurzaamheidsplatform Slimster heeft berekend dat de terugverdientijd van een doorsnee set van tien zonnepanelen met 2,8 jaar stijgt tot 8,3 jaar. Toch vindt Slimster zonnepanelen nog altijd een 'slimme investering'.

'Blijven warmtepompen kopen'

Hybride warmtepompen zullen consumenten wel blijven kopen, denkt Van der Gaag. Daarmee bespaar je immers veel gas en veel mensen zullen zich de hoge gasprijzen van een paar jaar geleden nog herinneren, zegt hij.

Warmtepomp alleen voor de happy few? Wie geen geld heeft kan ook profiteren
Lees ook

Warmtepomp alleen voor de happy few? Wie geen geld heeft kan ook profiteren

Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd, bespaar je met een warmtepomp zo'n 60 tot 70 procent op je gasgebruik, zegt hij. Je hebt niet per se zonnepanelen nodig voor een (hybride) warmtepomp. Als je een warmtepomp koopt, dan krijg je overigens nog steeds subsidie.

'Hoger energielabel'

Maar in tegenstelling tot Van der Gaag, denkt Isabelle van der Ende, energie-expert van Milieu Centraal, dat zonnepanelen, maar ook een warmtepomp interessant blijven. "Je krijgt daardoor een hoger energielabel, waardoor je huis meer waard is."

Hoeveel de waarde van je huis stijgt door een warmtepomp en zonnepalen, hangt af van het soort huis, zegt zij.

Klimaatwinst

Verder moet je niet alleen kijken naar wat het scheelt voor je portemonnee, maar ook naar de klimaatwinst, aldus Van der Ende. De terugverdientijd van zonnepanelen stijgt wel, maar je bespaart heel veel CO2-uitstoot. Het produceren van zonnepanelen is vergelijkbaar met het verbruik van vijf jaar. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, dus dan heb je nog altijd 20 jaar klimaatwinst, zegt zij.

Daarbij kun je met zonnepanelen en een warmtepomp deels in je eigen energiebehoefte voorzien en je bent minder overgeleverd aan de grillen van de energiemarkt, met soms hoge gasprijzen, aldus Van der Ende.

Lees meer over
Milieu CentraalNederlandse Vereniging Duurzame EnergieWarmtepompZonnepaneelZonne-energieEnergietransitieGroene energieEnergie