Oplossing wooncrisis?

5000 euro om te verhuizen: doorstroomsubsidie populair

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANP5000 euro om te verhuizen: doorstroomsubsidie populair
RTL

Utrechtse huurders krijgen vanaf september 5000 euro verhuissubsidie als zij een grote sociale huurwoning inruilen voor een kleinere. Ook andere gemeenten en provincies tuigen dit soort regelingen op, want een doorstromer zorgt voor meerdere nieuwe woningen. In tegenstelling tot starters.

Verhuispremie, doorstroomsubsidie of 'Van Groot Naar Beter'. Onder verschillende namen experimenteren steeds meer gemeenten en provincies met premies om de doorstroom op de (huur)woningmarkt te verbeteren. 

De gemeente Utrecht kondigde vorige week aan dat het 250.000 euro vrijmaakt voor een 'verhuiskostenpremie'. Dit bedrag moet genoeg zijn om ruim 80 huishoudens een bedrag van 3000 tot 5000 euro te schenken als zij hun huurhuis inruilen voor een kleiner appartement.

Maximaal 50.000 euro subsidie voor starters die een huis willen kopen
Lees ook

Maximaal 50.000 euro subsidie voor starters die een huis willen kopen

Ook de gemeenten Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam bieden een variant van deze regeling aan. In het gunstigste geval kan een huurder in Amsterdam die een woning van zeven kamers of meer achterlaat, een bedrag van 6200 euro verdienen als stimulans, bij een vierkamerwoning gaat het om 4000 euro. 

Vorig jaar maakten in de hoofdstad 152 mensen gebruik van een variant van de doorstroomregeling, wat een veelvoud aan ruimere huurwoningen opleverde.

Doorstroming levert meer huizen op

De provincie Gelderland biedt senioren van 55 jaar en ouder een bedrag van 2000 euro als zij een woning van tenminste drie slaapkamers omruilen voor een kleinere woning. In Zaanstad krijgen 65-plussers 1000 euro subsidie als zij een huurwoning met meerdere verdiepingen achterlaten voor een seniorenappartement.

De logica achter deze regelingen is dat een doorstromer die een kleinere woning accepteert, zijn of haar oude woning achterlaat voor andere woningzoekenden. Als dit ook doorstromers zijn, brengt dit een hele reeks verhuizingen op gang, blijkt uit een evaluatie van de verhuissubsidie in Amersfoort. 

In die gemeente leverde een experiment met onder meer doorstroomsubsidie 100 extra verhuizingen op, naast de 75 mensen die gebruik maakten van de regeling.

Succes in Gelderland

Ook in Gelderland is de verhuisvergoeding een groot succes. Een subsidie van 2000 euro is beschikbaar voor 55-plussers als zij hun grote huurwoning achterlaten ten gunste van een kleiner appartement. Zes verhuiscoaches brengen de subsidie actief onder de aandacht bij de doelgroep, met veel resultaat.

Sinds de start van de regeling in 2022 hebben 840 mensen gebruik hebben gemaakt van de vergoeding, het doorstroomeffect heeft vervolgens 1680 woningen opgeleverd die vrij kwamen voor nieuwe huurders. 

Rode loper uitrollen

Volgens Perry Hoetjes, onderzoeker bij onderzoeksbureau RIGO, moeten gemeenten de rode loper uitrollen voor 'Empty nesters'. Dat zijn mensen wiens kinderen niet meer thuis wonen en in hun huidige woning kamers over hebben. Als zij kleiner gaan wonen, komen snel veel woningen beschikbaar voor mensen die gezinsuitbreiding willen, zonder dat daar grootschalige nieuwbouwprojecten voor nodig zijn.

"Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eensgezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eensgezins-huurwoning dus de potentie is enorm", schrijft Hoetjes in een pleidooi. "Er hoeft maar een heel klein deel van deze doelgroep verleid te worden om een groot effect te hebben op de woningmarkt."

Lees meer over
Gemeente AmsterdamGemeente UtrechtSubsidieWoningmarktHuurwoningGelderlandUtrecht