Huizenprijs

Appartementen voor een miljoen euro 'het nieuwe normaal'

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzAppartementen voor een miljoen euro 'het nieuwe normaal'
RTL

Een vrijstaand huis met meerdere badkamers en een dubbele carport? Dat is waar je misschien aan denkt bij een woning van een miljoen euro of meer. Maar dat clichébeeld verandert, nog maar de helft van de miljoenenwoningen in Nederland is vrijstaand, terwijl appartementen steeds vaker door dit prijsplafond heen schieten.

Een woning voor een miljoen euro of meer, nog maar 53 procent van de krap 200.000 miljoenenwoningen in Nederland is vrijstaand. Dat blijkt uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa, dat de prijsontwikkeling van woningen jaarlijks volgt. Tien jaar geleden was ruim tweederde (69 procent) van de woningen die een miljoen euro of meer kostten, nog een vrijstaand pand.

Ook steeds meer twee onder één-kapwoningen, hoekwoningen en appartementen gaan door de magische grens van 1 miljoen euro heen. Een derde van de Nederlandse miljoenenwoningen bestaat nu uit twee-onder-eenkappers, rijtjeshuizen of hoekwoningen.

Aantal woningen van 1 miljoen euro of meer per gemeente:

© Calcasa / RTL Nieuws

"Aan het eind van 2023 bestond ruim 4 procent van de Nederlandse koopwoningvoorraad uit miljoenenwoningen", zegt Calcasa-directeur Tijs Pellemans. "De gemiddelde waarde van een miljoenenwoning is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven met 1,35 miljoen euro."

Vooral in Amsterdam, waar de prijzen de afgelopen jaren het hardst zijn gestegen, vallen steeds meer woningen in de miljoenencategorie.

"Minimaal 2 kamers en een beetje buitenruimte? Dan zit je in veel buurten binnen de ring al snel op een miljoen euro", zegt de Amsterdamse makelaar Eran Hausel van Heeren Makelaars. "Vooral de beganegrondwoningen gaan door het dak, want dat is slechts één op de vier huizen."

Was er een paar jaar geleden nog verbazing over Amsterdamse rijtjeshuizen van een miljoen euro of meer, inmiddels is het ook heel gewoon geworden om dat bedrag voor een bovenwoning neer te leggen. 46 procent van de Amsterdamse miljoenenwoningen bestaat inmiddels uit boven- of benedenwoningen. Een heel rijtjeshuis gaat inmiddels regelmatig richting de 2 miljoen euro, zegt Hausel. "En dan heb ik standaard rond de 25 kijkers, daar schrikken mensen niet meer van."

Neerwaartse druk

Hausel verwacht niet dat een miljoen euro voor een appartement een psychologische barrière zal vormen voor potentiële kopers. "Het nieuwe normaal hier is 10.000 euro per vierkante meter. Zelfs de hogere hypotheekrente geeft niet genoeg neerwaartse druk op de prijs om het enorme tekort aan woningen tegen te gaan."

De groei van het aantal miljoenenwoningen is afgevlakt© Calcasa / RTL Nieuws
De groei van het aantal miljoenenwoningen is afgevlakt

De afgelopen tien jaar is het aantal woningen van een miljoen euro of duurder fors gestegen, van 14.000 in 2013 tot 197.000 stuks nu. De sterke groei zwakte de afgelopen jaren wel wat af vanwege de veranderende rente, zegt Pellemans. "De onzekerheid over welke kant het zou opgaan met de hypotheekrente was fnuikend voor de waardeontwikkeling. Maar nu die gestabiliseerd is of misschien zelfs gaat dalen, verwacht ik dat de groei van het aantal miljoenenwoningen weer zal versnellen."

Grachten

De meeste miljoenenwoningen, 1300, staan in de Haagse buurt Statenkwartier, ook in de wijken Heemsteedse Dreef (Heemstede), Blaricum-Dorp en Kralingen Oost in Rotterdam staan ongeveer 1000 miljoenenwoningen. De straten met de meeste miljoenenwoningen liggen volgens Calcasa vrijwel allemaal in Amsterdam, zoals de Prinsengracht (bijna 500), Keizersgracht (600) en de Herengracht (ruim 300).

Lees meer over
CalcasaHuizenprijzenWoningmarktWoningnoodEditie NL Link in bio