Elke vrijdag betaald vrij

Softwarebedrijf AFAS voert vierdaagse werkweek in, loon blijft gelijk

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPSoftwarebedrijf AFAS voert vierdaagse werkweek in, loon blijft gelijk
RTL

Softwarebedrijf AFAS gaat voor al zijn medewerkers standaard een vierdaagse werkweek invoeren, met behoud van arbeidsvoorwaarden zoals loon. Naar eigen zeggen is AFAS het eerste grote bedrijf in Nederland dat de vierdaagse werkweek op deze manier invoert.

Werknemers leveren niet in op hun loon en behouden hun dertiende maand, pensioen en vakantiegeld, zegt het bedrijf. De werkdag blijft ook acht uur. Vanaf 1 januari 2025 zal het bedrijf op vrijdag dicht zijn en hebben alle medewerkers een 'ontwikkeldag'.  Voor klanten is AFAS wel bereikbaar op vrijdag.

Medewerkers die nu al vier dagen werken, worden volgens AFAS gecompenseerd. Het bedrijf wil zijn personeel hiermee de ruimte geven voor zaken zoals mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Maar ze mogen de tijd ook voor zichzelf besteden.  "Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven", zegt AFAS topman Bas van der Veldt.

'Nóg productiever'

Volgens AFAS is de productiviteit van zijn medewerkers in 25 jaar met 650 procent gestegen. Van der Veldt ziet invoering van de vierdaagse werkweek als een innovatiekans en denkt dat het bedrijf er juist nóg productiever van wordt. 

"We hebben de afgelopen tijd gezien dat er al heel veel kan. Van de inzet van slimme automatisering, AI en andere tools, tot gezamenlijk implementeren, en online sollicitatiegesprekken voeren", stelt de topman. "En we hebben er veel vertrouwen in dat er meer creativiteit dan ooit gaat ontstaan."

Voltijds werkweek Achmea wordt 34 uur, salaris blijft hetzelfde
Lees ook

Voltijds werkweek Achmea wordt 34 uur, salaris blijft hetzelfde

Medewerkers van Achmea gingen eerder ook al van een 36-urige werkweek naar een 34-urige, schreef RTL. Bij vervoersbedrijf HTM onderzochten ze de mogelijkheid van een 35-urige werkweek en bij ING experimenteerden ze met 'unlimited holidays'. Het personeel van Philips kan juist weer kiezen voor een sabbatical.

Begin van een beweging

Van der Veldt hoopt dat invoering van de vierdaagse werkweek 'het begin is van een beweging'. "Dit gaat over een geweldige werk-privébalans, over aantrekkelijk werkgeverschap en over een nieuwe visie op werken. Rigoureus en innovatief", zegt hij. "En over het allerbelangrijkste: over doen waar je als mens gelukkig van wordt, en anderen gelukkig mee maakt."

Lees meer over
Afas softwarePersoneelsbeleidBeter werken