Eneco kan vanaf 1 juli zonnepanelen van zakelijke klanten tijdelijk uitzetten
Eneco wil het aanbod van teruggeleverde zonnestroom beter sturen. Daarom krijgen nieuwe zakelijke klanten met minimaal 100 zonnepanelen op hun dak vanaf 1 juli standaard een gratis stuurbox. Is er te veel zonnestroom, dan kan Eneco via deze box ervoor zorgen dat een bedrijf tijdelijk minder of geen zonnestroom kan terugleveren aan het net. Klanten zijn niet verplicht om de box te gebruiken.
Op zonnige dagen wekken we 30 tot 40 procent meer duurzame stroom op dan we verbruiken. Met als gevolg een overbelast stroomnetwerk, negatieve stroomprijzen en omvormers van zonnepanelen van consumenten die uitschakelen, waardoor er niet kan worden teruggeleverd aan het net. Ook krijgen energieleveranciers te maken met hoge kosten als ze te veel of te weinig stroom leveren aan het stroomnet. Deze onbalanskosten kunnen in extreme gevallen miljoenen euro’s per dag bedragen.
Bedrijven met meer dan 100 zonnepanelen krijgen vanaf maandag standaard te maken met OpwekOptimaal in hun zakelijke Eneco-stroomcontract. Vanaf 1 juli wordt het een standaard onderdeel. Het geldt alleen voor nieuwe zakelijke klanten met een grootverbruikaansluiting, en voor ondernemers die hun huidige stroomcontract verlengen.
Stuurbox niet verplicht
Dick Velings, directeur Zakelijk bij Eneco, verzekert dat dit géén verplichting is. Wil een bedrijf echt niet zo’n op afstand bestuurbare box, dan wordt het je niet opgelegd en je hoeft ook niet over te stappen naar een concurrent.
Hoe werkt een stuurbox?
Een zakelijke klant krijgt een kastje ter grootte van een taartdoos. Op afstand kan Eneco de omvormer van je zonnepanelen tijdelijk dimmen of uitzetten als er te veel zonne-energie wordt aangeboden en het stroomnetwerk overbelast raakt. Daardoor kan er tijdelijk minder of geen zonne-energie worden teruggeleverd aan het stroomnetwerk.
Deze op afstand te sturen boxen zorgen voor het beter kunnen beheersen van het stroomnet. Het zorgt voor minder netcongestie en zou volgens Eneco ook gunstig zijn voor de bedrijven. Als je omvormer wordt gedimd of uitgezet, wordt het eventuele financiële verlies, omdat je geen zonne-energie kunt terugleveren aan het net, gecompenseerd. Daarnaast ontvangt de ondernemer een extra compensatie van maximaal één cent per teruggeleverde kWh.
1000 euro voordeel bij 3000 zonnepanelen
Dat klinkt weinig, maar in de zakelijke markt gaat het om veel stroom. Heb je bijvoorbeeld 3000 zonnepanelen dan is de teruglevering zo’n 300 megawattuur per jaar. Dit levert bijna 1000 euro extra per jaar op. "Het gaat gemiddeld om een verbetering van zo’n 5 procent van je rendement op het zonnepanelensysteem", zegt Velings.
Eneco zegt deze maatregel te moeten nemen, omdat er op dit moment in Nederland voor circa 25.000 megawatt aan zonne-energie wordt opgewekt. Maar de gemiddelde dagelijkse afname van stroom schommelt tussen 14.000 en 18.000 megawatt. We wekken dus meer zonne-energie op dan we verbruiken. Dit zorgt voor een overbelast stroomnetwerk. Ook wordt het terugleveren van zonnestroom minder waardevol en de kosten stijgen, dat wordt weer doorberekend aan klanten.
Eneco heeft uitgebreide klantprofielen en weet op welk moment hun zakelijke klanten veel stroom nodig hebben. En als een bedrijf zélf de stroom gebruikt achter de meter kan dit nog steeds. Het geldt pas bij terugleveren.
Compensatie
Mocht Eneco nu onverhoopt de omvormer op het verkeerde moment uitschakelen, waardoor de ondernemer betaalt voor groene stroom en niet profiteert van zijn eigen gratis zonnestroom, dan wordt de klant volledig gecompenseerd door Eneco. Je krijgt dan de gebruikte groene stroom, energiebelasting en fiscale subsidies terug. Je lijdt dus nooit schade, zegt Eneco.
"Ik denk dat de zakelijke markt blij is met deze mogelijkheid. We nemen verantwoordelijkheid om het stroomnetwerk meer in balans te houden, het kan de energietransitie versnellen. Ondernemers snijden zich financieel in de vingers als ze niet meedoen", zegt Velings.
Minder onbalanskosten
Het kunnen aansturen van zonnepanelen van zakelijke klanten biedt Eneco de mogelijkheid om beter te kunnen sturen op onbalanskosten. Daar profiteert Eneco financieel van. Energieleveranciers moeten dagelijks aan Tennet, de beheerder van ons hele stroomnetwerk, doorgeven hoeveel stroom ze afnemen en terug leveren. Lever je veel meer stroom terug dan je in eerste instantie hebt doorgegeven, omdat bijvoorbeeld de zon ineens veel harder is gaan schijnen, dan draaien energiebedrijven op voor de onbalanskosten om ons stroomnetwerk op 50 Hertz te houden.
Als Eneco minder geld kwijt is aan onbalanskosten, wordt dit financiële voordeel gedeeld met de klanten. "Daarnaast leveren de zakelijke klanten een bijdrage in het oplossen van de netcongestie en het verminderen van schaarste. De waarde die dit oplevert delen we ook met onze klanten", aldus Velings.
Niet voor consumenten
De stuurbox is alleen voor zakelijke klanten en niet voor consumenten. De markt van consumenten zit anders in elkaar met de nog bestaande salderingsregeling tot 2027 en dynamische contracten.