Geen miljoenenboete

PostNL vrijgesproken om vermeende inzet van sjoemelpersoneel in België

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPPostNL vrijgesproken om vermeende inzet van sjoemelpersoneel in België
RTL

De rechtbank in Antwerpen heeft PostNL vrijgesproken in een zaak over illegale constructies bij de inzet van personeel bij zijn Belgische tak. Het Nederlandse postbedrijf riskeerde hierbij een boete van ruim 24 miljoen euro.

De zaak draait om twee Belgische onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten. Zij zouden een aantal jaar op illegale manier personeel van derden hebben ingezet en daarbij gebruik hebben gemaakt van onderaannemers (bezorgondernemingen).

Het Openbaar Ministerie in België beoordeelde deze constructie als een zogenoemde 'verboden terbeschikkingstelling'. Het was van mening dat PostNL zelf het gezag over het personeel van de onderaannemers zou moeten dragen, in plaats van de onderaannemers zelf. Maar de rechter oordeelt nu dat de onderaannemers zelf voldoende gezag hadden over hun werknemers. Zij waren hierdoor volgens de rechtbank dus wel de daadwerkelijke werkgever.

Belgische justitie eist 24 miljoen van PostNL wegens sjoemelpersoneel
Lees ook

Belgische justitie eist 24 miljoen van PostNL wegens sjoemelpersoneel

PostNL ontloopt dankzij de uitspraak een totale boete van 24,4 miljoen euro. Een aantal onderaannemers krijgt wel geldboetes opgelegd vanwege een aantal sociaalrechtelijke inbreuken die zijn vastgesteld door de inspectie. Zo hadden ze bijvoorbeeld geen afschrift beschikbaar van deeltijdcontracten, werkroosters, en zogenoemde arbeidskaarten voor buitenlandse werknemers.

De rechtbank meldt dat het gaat om vele tientallen bedrijfjes. "De boetes variëren van een paar honderd euro tot duizenden euro's", laat een woordvoerder weten aan RTL Z.

'Aanzienlijke impact'

PostNL laat weten blij te zijn met deze uitspraak. Volgens het bedrijf heeft de rechtszaak tegen PostNL België een 'aanzienlijke impact' gehad op het bedrijf en zijn werknemers. PostNL hekelt daarbij de 'voortdurende onzekerheid' sinds de zaak begon in 2021. 

"Dit heeft de betrokkenen diep geraakt", schrijft het bedrijf in een schriftelijke verklaring. "PostNL heeft altijd aangegeven zich te houden aan wet- en regelgeving en daarmee vertrouwen gehouden in de bedrijfsvoering en samenwerkingen met partners, klanten en ondernemers."

Rudy van Rillaer, topman van PostNL in België, en een operationeel manager van het bedrijf zaten in het voorjaar van 2022 korte tijd vast vanwege de verdenking van arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte. Dit na invallen van de Belgische justitie bij drie depots van PostNL in Wommelgem, Willebroek en Turnhout.

Lees meer over
PostNLArbeidsmarktWerkgelegenheidPostBelgië