Nieuwe eigenaar haalt bezem door Hunkemöller: 90 winkels dicht
Lingerieketen Hunkemöller heeft in 2023 een nettoverlies geleden van 141,8 miljoen euro. Vanwege de moeilijke markt werden vorig jaar 45 winkels gesloten en dit jaar zullen er nog eens 45 hun deuren definitief dicht doen.
Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Nederlandse bedrijf over het boekjaar 2023, dat liep tot en met januari van dit jaar.
Hunkemöller had het in het afgelopen jaar aan twee kanten lastig. Zo had het veel last van de hoge inflatie, waardoor de kosten stijgen. Ook kampten consumenten met een lager besteedbaar inkomen. Daardoor daalde de omzet met bijna 8 procent tot 542 miljoen euro.
Het hoge verlies kwam mede doordat er maar liefst 109 miljoen euro werd afgeboekt op goodwill, dat is de waarde voor onder andere de naam en klanten van een bedrijf.
10 procent van de winkels dicht
Op de website van Hunkemöller, dat sinds twee jaar in handen is van investeerders, staan nu zo'n 170 winkels in Nederland. Verder zijn er vooral winkels in Duitsland, België en Oostenrijk. Hunkemöller wil niet zeggen waar afgelopen jaar winkels werden gesloten, en of dat ook in Nederland was. Ook wil het niet zeggen waar de 45 winkels die in 2024 zullen dichtgaan zich bevinden en of die ook in Nederland zijn.
De in totaal 90 winkels die vorig jaar al zijn gesloten, of nog gesloten gaan worden, vormen zo'n 10 procent van het aantal winkels dat Hunkemöller heeft. Er werden overigens ook nieuwe winkels geopend: afgelopen jaar ging het om 11 winkels, en voor dit jaar staan er nog eens zeker zes openingen op het programma.
Stenen winkels zijn heel belangrijk voor Hunkemöller. Afgelopen boekjaar waren zij goed voor bijna 72 procent van de totale omzet. De rest van de omzet komt via de website en online winkels van derden, zoals Zalando.
Financiële situatie slechter
Door het grote verlies wordt de financiële situatie van Hunkemöller een stuk slechter. Het eigen vermogen daalde van ruim 211 miljoen euro tot bijna 71 miljoen euro. Dat is een daling van 18,6 procent tot een magere 7,7 procent van het balanstotaal.
Het bedrijf leende in juni 50 miljoen euro en dat bedrag moet volgens Hunkemöller voldoende zijn om nog minstens 12 maanden aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Door de nieuwe lening wordt de totale schuld uiteraard wel weer hoger en de financiële positie slechter.