Raad van State

ASML mag ondanks bezwaar omwonenden uitbreiden in Veldhoven

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPASML mag ondanks bezwaar omwonenden uitbreiden in Veldhoven
RTL

Chipmachinefabrikant ASML mag doorgaan met de plannen voor uitbreiding vlakbij een woonwijk in Veldhoven. Twee omwonenden hadden de bestemmingsplannen aangevochten bij de Raad van State. Zij zijn onder andere bang voor geluidshinder en beperking van hun uitzicht, maar de rechter gaf hen geen gelijk.

ASML, met ruim 20.000 werknemers in Nederland, is het afgelopen decennium de belangrijkste chipmachinefabrikant van de wereld geworden. Het hoofdkantoor staat in Veldhoven, net als verschillende andere panden van het bedrijf. Veel mensen uit de omgeving werken er.

De snelle groei van het bedrijf zorgt er ook voor dat het steeds meer ruimte nodig heeft voor productie. In een gebied tussen de Kempenbaan in Veldhoven en de snelweg A67 wil het bedrijf zogenoemde cleanrooms bouwen. Daarin worden nieuwe chipmachines geproduceerd. De gemeenteraad van Veldhoven keurde de bestemmingsplannen eind 2022 al goed.

Ondergronds

Maar dat was tegen het zere been van enkele omwonenden. Zij zijn onder meer bang voor geluidhinder, verkeersoverlast, beperking van het uitzicht, inkijk in hun huizen en verstoring van beschermde diersoorten.

Ze wilden onder andere dat de nieuwbouw vijf meter ondergronds zou worden gebouwd, zodat de bebouwing minder hoog zou worden. Maar dat is volgens de Raad van State vanwege het bedrijfsproces van ASML niet mogelijk. 

Monopoly in Veldhoven: ASML koopt alles op wat los en vast zit
Lees ook

Monopoly in Veldhoven: ASML koopt alles op wat los en vast zit

Onverwachte bewegingen

"Vóórdat de machineonderdelen gestabiliseerd en verpakt worden, is iedere onverwachte beweging voor de machine fataal. Ook het vervoeren ervan uit een gebouw met een hellingbaan is tot dat moment niet toelaatbaar." Alle cleanrooms van ASML liggen dan ook even hoog, en de logistiek is centraal geregeld.

Als er vijf meter onder de grond gebouwd gaat worden, moet er een logistiek centrum moeten komen waardoor er minder ruimte is voor de cleamroon. Dat zou betekenen dat ASML elders ook nog moet gaan bouwen wat niet efficient is qua ruimtegebruik, aldus de rechter.

De omwonenden zijn ook bang voor geluidsoverlast. Ook dat argument veegt de Raad van State van tafel. Er is al lawaai van verkeer dat over de snelweg en de Kempenbaan rijdt en dat geluid maskeert eventuele geluiden uit het pand van ASML.

De bezwaarmakende bewoners zijn overigens in de minderheid. Veel mensen in Veldhoven zijn vanwege de werkgelegenheid blij met ASML en vinden het bedrijf een aanwinst voor de lokale en regionale economie. Meerdere mensen en bedrijven zijn inmiddels uitgekocht door de chipmachinegigant. De afgelopen drie jaar heeft ASML daar zeker 53 miljoen euro aan uitgegeven.

Lees meer over
ASMLRaad van State