Thuiswerktrend zet door: steeds minder bureaus en kantoren nodig
Bij een kwart van de grote Nederlandse bedrijven hoeft het personeel nog maar één tot twee dagen per week op kantoor te werken. Lege kantoorpanden zijn het gevolg, vooral op de vrijdagen is nog maar een derde van de bureaus bezet. Bedrijven willen kantoorruimte afstoten, duurzame bedrijfspanden zijn nog wel in trek.
Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE, die ruim 100 Nederlandse grote en middelgrote bedrijven heeft geënquêteerd.
De kantoorbezetting loopt langzaam weer op sinds het einde van de pandemie, maar vooral op maandagen, woensdagen en vrijdagen is het 10 tot 20 procent rustiger op kantoor. Dat komt omdat bedrijven de werknemers sinds de opkomst van het thuiswerken tijdens de pandemie, redelijk vrijlaten in de vraag waar zij willen werken.
Thuiswerken arbeidsvoorwaarde
Grote bedrijven laten hun personeel makkelijker thuis werken, slechts 37 procent verplicht het personeel om drie tot vier dagen per week naar kantoor te komen, bij het midden- en kleinbedrijf is dat 61 procent.
Volgens de onderzoekers van CBRE woont het personeel van mkb-bedrijven vaker in de buurt van kantoor, kunnen zij op de fiets naar werk en is er dus minder winst te behalen met thuiswerken. Daar komt bij dat grote bedrijven thuiswerken als nieuwe arbeidsvoorwaarde gebruiken om personeel te lokken. "De angst bestaat dat verplichte aanwezigheid op kantoor een negatieve impact heeft op het aantrekken en behouden van talent", aldus Frank Verwoerd, hoofdonderzoeker bij CBRE.
De opkomst van thuiswerken heeft invloed op de vraag naar werkplekken. De helft van de grote bedrijven zegt de komende jaren minder werkplekken nodig te hebben. Het aantal bureaus op kantoor zal dalen van 69 naar 56 per honderd medewerkers, verwachten de bedrijven die meededen met het onderzoek.
Dat betekent ongeveer 20 procent minder benodigde kantoorruimte in de komende jaren, schat CBRE in. Dit speelt sterker bij grote bedrijven dan bij het mkb, omdat kleinere ondernemingen meer mensen verwachten aan te nemen in de komende jaren terwijl de personeelsontwikkeling bij grote bedrijven stabieler is.
Klimaatneutraal kantoor
Naast de opkomst thuiswerken speelt ook de duurzaamheid van de werkplek een grote rol in de vraag naar kantoorruimte, zegt CBRE. De helft van de bedrijven is zelfs bereid om een hogere huur te betalen als het nieuwe kantoor een hoog energielabel heeft.
De vraag naar duurzame kantoorruimte leeft vooral bij grote bedrijven, en in mindere mate bij het midden- en kleinbedrijf. Grotere bedrijven zoals hoofdkantoren, adviesbureaus en banken hebben vastgelegd wanneer zij hun bedrijfsvoering klimaatneutraal willen hebben. Meer dan de helft van de grote bedrijven wil voor 2040 geen CO2 meer uitstoten, en daarbij helpt het om huisvesting te hebben met een hoog energielabel. De meeste mkb-bedrijven hebben die doelstellingen nog niet geformuleerd.