Nederlanders kampioen thuiswerken: vooral ICT'ers en managers
In geen enkel ander land in de Europese Unie zijn er zoveel mensen die weleens thuiswerken. Vorig jaar ging het om meer dan 5 miljoen mensen, dat is ruim de helft van alle werkende Nederlanders.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Eén op de vier Nederlanders die thuiswerkt doet dat meestal, de resterende 75 procent werkt maximaal de helft van de tijd vanuit huis.
Na ons werken ook inwoners van Zweden, Finland en Luxemburg relatief vaak thuis. In Roemenië en Bulgarije wordt het minst thuisgewerkt. In eerdere jaren was Nederland ook al kampioen thuiswerken.
Wat vaker naar kantoor
Het aantal thuiswerkers nam in ons land de laatste twee jaar toe, maar het totaal aantal werkenden steeg nóg sneller. Daardoor was er een kleine afname van het percentage Nederlanders dat wel eens vanuit huis werkt: van 54 procent in 2021 tot 52 procent vorig jaar.
Er is in Nederland ook een verschuiving van 'meestal' thuiswerken naar 'vaak' (dus minder dan de helft van de tijd). Werkgevers willen liever dat werkenden na corona wat vaker op hun werk zijn, aldus woordvoerder Luuk Hovius van het CBS.
'Maar thuiswerken is arbeidsvoorwaarde'
Toch bevestigen de cijfers dat thuiswerken een normale arbeidsvoorwaarde is geworden, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg.
Zeker jongere generaties, helemaal als ze jonge kinderen hebben, zijn heel kien op thuiswerken, zegt hij. Als dat niet kan, dan gaan werknemers liever ergens anders aan de slag, aldus Wilthagen. Hij ziet dan ook geen reden waarom Nederlanders minder zouden gaan thuiswerken.
Een verschil met andere landen waarin veel thuis wordt gewerkt, is dat in onder meer Zweden, Finland en Ierland relatief veel werkenden niet soms, maar meestal thuiswerken. Dat heeft waarschijnlijk mede met de afstand naar het werk te maken, zegt Hovius.
ICT en creatieve beroepen
In Nederland zijn het vooral ICT'ers en mensen met een creatief- of taalkundig beroep die vaak thuiswerken. Negen van de tien deden dat. Ook managers maken relatief veel uren thuis, maar zij werken vooral af en toe thuis.
In sommige beroepen is het logischerwijs lastig om thuis te werken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de sectoren transport en logistiek.
Productiever
Dat in Nederland veel werkenden geregeld thuiswerken komt doordat wij sterk zijn gericht op een goede werk-privébalans, aldus Wilthagen. Verder speelt volgens hem mee dat we goed internet hebben.
De productiviteit hoeft er volgens Wilthagen niet onder te lijden als we thuiswerken. Soms maak je thuis wat meer uren, zegt hij, alles bij elkaar verzetten werkenden thuis volgens hem nog wat meer werk dan op kantoor.
'Meer leegstand kantoren'
Dat we zo vaak thuiswerken leidt er wel toe dat er minder kantoorruimte nodig is.
Kantoorruimte wordt vaak voor vijf of tien jaar gehuurd. Nu deze huurcontracten aflopen zie je dat er een nieuw contract wordt afgesloten met 20 tot 30 procent minder vloeroppervlak, zegt Madeline Buijs, hoofdeconoom bij vastgoedadviseur Colliers.
"Het heeft niet veel zin om hele dure huisvesting aan te houden als je met minder toe kunt", zegt Wilthagen. Volgens hem is dat goed nieuws, want dan kan kantoorruimte worden omgebouwd tot woningen.
Werkomstandigheden
Wilthagen vreest wel dat de werkomstandigheden thuis niet bij iedereen even goed zijn. "Het kan heel goed dat we over 25 jaar wat meer ergonomische problemen hebben. We zijn toch al Europees kampioen zitten."
Verder lopen sommige mensen de kans sociaal te vereenzamen, denkt hij.