'Bedreigingen en grensoverschrijdend gedrag' in familievete over Blokker-miljoenen
Els Blokker, de weduwe van de overleden retailtycoon Jaap Blokker, wil dat haar zoons Erwin en Mark geen rol meer spelen in het bestuur van het bedrijf dat bijna één miljard euro aan familievermogen beheert. Volgens moeder Els Blokker is er in het bedrijf geen plek voor haar zoons omdat zij 'bedreigend en grensoverschrijdend' gedrag zouden hebben vertoond. De zoons ontkennen.
Dat blijkt uit een samenvatting van het verzoekschrift dat Els Blokker indiende bij de Ondernemingskamer in Amsterdam, een speciale rechtbank voor geschillen tussen bedrijven. De zaak voor de rechter is om half vier vanmiddag begonnen.
Zeggenschap familievermogen
Volgens de 77-jarige weduwe Els proberen haar zoons Erwin (52) en Mark (49) de zeggenschap te krijgen over een deel van het familievermogen. Dat zouden zij doen door de onafhankelijke bestuurders van de stichting die het geld beheert, onder druk te zetten om af te treden. Twee van de drie onafhankelijken stapten vorige maand op.
De advocaat van de zoons, Arnold Croiset van Uchelen, kon vanmiddag nog geen commentaar op de zaak geven. Erwin en Mark, die op jonge leeftijd werden geadopteerd, hadden niet de ambitie om hun vader op te volgen bij het familiebedrijf. Wel kregen zij een zetel in de stichting die het familievermogen beheert.
Machtig winkelbedrijf
Het vermogen van de 'erven Jaap' is in decennia opgebouwd dankzij de winsten van het ooit machtige winkelconglomeraat Blokker Holding, en de rendementen daarop. Het geld wordt belegd in onder meer vastgoed en aandelen.
Volgens Els Blokker was het de bedoeling dat haar zoons via hun bestuursfuncties kennis en ervaring zouden opdoen met het beheer van het familievermogen, maar bleken zij hiertoe ongeschikt. Daarom zijn de zoons ontslagen als bestuurder van de stichting. Ook vraagt zij de rechters om een onderzoek naar de gang van zaken bij het vermogensbedrijf.
De broers zijn het niet eens met het ontslag. In de rechtszaal zeggen zij dat niet ongeschikt zijn als bestuurders. Zij ontkennen zich daadwerkelijk bedreigend te hebben opgesteld, maar zeggen dat ze alleen enkele ongepaste en cynische mails in een boze bui hebben geschreven.
Zij vinden dat zij terecht bezwaar maken tegen de kosten van het vermogensbeheer. Ook vragen zij de rechters van de Ondernemingskamer om een onderzoek naar de gang van zaken.
Splitsing familievermogen
Els Blokker is de weduwe van de in 2011 overleden Jaap Blokker, die samen met zijn broer Ab het bescheiden familiebedrijf met 43 winkels uitbouwde tot een van de grootste winkelbedrijven van Nederland. Naast de huishoudwinkels van Blokker en Marskramer, behoorden daar ook ketens als Xenos, Leen Bakker en Intertoys toe.
Nadat het winkelconcern in zware financiële problemen raakte, stootte de oprichtersfamilie het retailconcern in 2019 af. De gigantische spaarpot die in de loop van tientallen jaren was opgebouwd, werd vervolgens gesplitst tussen de 'erven Jaap' en de 'erven Ab'.
Het deel van de 'erven Jaap' is sindsdien ondergebracht in het bedrijf Nardinc Beheer, genoemd naar Huize Nardinc-lant, de voormalige woning van Jaap en Els Blokker. De aandelen in dat bedrijf zijn in handen van een stichting, die tot voor kort zes bestuurders had.