Modehuis Scotch & Soda maakte jaar na doorstart 16 miljoen verlies
De Nederlandse tak van het modehuis Scotch & Soda, die vorig jaar na een faillissement werd doorgestart, boekte sindsdien een verlies van 15,7 miljoen euro. Vorige maand ging de winkelketen opnieuw failliet.
De grote verliezen blijken uit het eerste faillissementsverslag, dat curator Michel Moeijes vandaag openbaar maakte.
Jarenlang succes
Het van oorsprong Nederlandse modemerk Scotch & Soda was jarenlang een succesverhaal, en werd in 2011 overgenomen door het Amerikaanse private equityhuis Sun Capital. Vorig jaar maart ging het bedrijf mede als gevolg van kostbare groeiplannen en te hoge schulden failliet.
Destijds maakte een deel van het bedrijf een doorstart onder de vleugels van de Amerikaanse investeerder BlueStar Alliance. Dat nam onder meer de merkrechten over, en liet de Europese winkels exploiteren door een Nederlandse vennootschap; S&S Europe. Dat bedrijf ging vorige maand eveneens failliet.
Te weinig voorraad
Curator Moeijes schrijft in zijn eerste faillissementsverslag dat de Europese winkels na de doorstart een probleem hadden om voldoende voorraden van leveranciers te krijgen. Daardoor konden de winkels niet voldoende verkopen om met winst te draaien.
In de eerste twee maanden na de doorstart bedroeg het verlies 1,3 miljoen euro op een omzet van ruim 10 miljoen. Van juni 2023 tot en met mei 2024 draaide het bedrijf 14,4 miljoen euro verlies op een omzet van bijna 58 miljoen.
Opnieuw failliet
Om te overleven probeerde het winkelbedrijf nog in de kosten te snijden, hogere kredieten te krijgen om meer voorraden in te kopen en aanvullende financiering te krijgen. Maar het kon een tweede faillissement niet voorkomen.
Moeijes benadrukt in het verslag dat de genoemde verliezen alleen de 28 Nederlandse winkels van Scotch & Soda betreffen. S&S Europe bezit weliswaar de aandelen van dochterbedrijven in België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk, maar de resultaten daarvan zijn niet meegerekend. De buitenlandse dochters zijn inmiddels ook allemaal failliet verklaard. S&S Europe heeft nog 11 miljoen euro tegoed van die bedrijven.
Doorstart mislukt
Na het faillissement probeerde de curator nog om een doorstart van de 28 Nederlandse winkels te realiseren, maar dat mislukte. Geïnteresseerden in een overname wilden namelijk ook de merknaam kopen. Omdat de merkrechten in handen zijn van Bluestar Alliance, bleef een doorstart uit.
De curator zit ook op een andere manier in de tang bij de Amerikanen. Omdat Bluestar het Europese winkelbedrijf van Scotch & Soda financierde en daarbij van alles en nog wat in onderpand had, heeft de curator weinig speelruimte om geld voor andere schuldeisers op te halen.
Onderpand
Zo had Bluestar de miljoenenvorderingen van S&S Europe op zijn buitenlandse dochters in onderpand, en de kledingvoorraden voor zover die niet het eigendom zijn van de leveranciers. Zelfs de inventaris van het hoofdkantoor van S&S Europe bleek niet in handen te zijn van het bedrijf, maar van de Amerikanen.
Merkeigenaar Bluestar zegt nog 29 miljoen euro van de failliete boedel tegoed te hebben. Dat is geen goed nieuws voor de andere schuldeisers. Uit het verslag blijkt dat de Nederlandse Belastingdienst 3,2 miljoen euro tegoed heeft van de failliete boedel.
Het UWV, dat onder meer opdraaide voor tijdelijke loondoorbetaling aan het personeel, heeft nog geen vordering ingediend. Gewone schuldeisers hebben tot nu toe voor zo'n 1,5 miljoen euro aan rekeningen bij de curator ingediend.