Greenpeace slaat terug en dreigt energiemaatschappij met rechtszaak vanwege claim

Milieuorganisatie Greenpeace zet een nieuwe stap in de steeds verder oplopende juridische strijd tussen energiebedrijven en organisaties die proberen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Greenpeace dreigt het Amerikaanse Energy Transfer (ET) aan te klagen, met als doel dat het bedrijf een claim van 300 miljoen dollar van tafel haalt.
Die claim heeft het energiebedrijf tegen Greenpeace ingediend vanwege de protesten tegen de aanleg van de omstreden Dakota-pijpleiding door het Standing Rock-reservaat van de Sioux-indianen. De aanleg ervan gaat volgens Greenpeace gepaard met 'stuitende mensenrechtenschendingen en dreigende milieuvervuiling'.
Schadeclaim
Naar aanleiding van de protesten klaagde ET de Amerikaanse tak van Greenpeace aan, vanwege 'honderden miljoenen dollars aan schade' door de 'criminele activiteiten'. Dat zijn alleen de kosten door de vertraging aan de bouw van de pijplijn.
De milieuorganisatie draait de rollen nu om en dreigt ET met een rechtszaak vanwege de schade die Greenpeace heeft geleden door de claim. Doel van de zaak is dat ET haar claim (uit 2017) weer intrekt. Zo niet, dan stapt Greenpeace in Nederland naar de rechter, omdat het hoofdkantoor hier gevestigd is.
Nieuwe Europese regel
En op die manier kan Greenpeace ook gebruik maken van een nieuwe Europese regel, die is gemaakt om organisaties, overheden en burgers te beschermen tegen zogeheten SLAPPs. Dat staat voor Strategic Lawsuits Against Public Participation, rechtszaken die worden gestart om mensen of organisaties die ergens tegen protesteren monddood te maken.
"De zaak van ET is het prototype van wat de Europese regels willen tegengaan: rijke partijen die gigantische juridische claims neerleggen om critici tot zwijgen te brengen", stelt de milieuorganisatie. "Vanaf het begin heeft ET zo geprobeerd ngo's en activisten te begraven onder juridische kosten, ze richting bankroet te duwen en zo uiteindelijk protesten te laten verstommen."
Die tactiek lijkt ook af en toe te werken. De activistische beleggersgroep Follow This heeft een plan ingetrokken om ExxonMobil te dwingen CO2-uitstoot te verminderen. Het idee was om andere beleggers te laten stemmen over dit plan op de aandeelhoudersvergadering.
Als reactie hierop klaagde de Amerikaanse oliereus Follow This aan. Geconfronteerd met een juridische strijd met een miljardenconcern, trok Follow This het voorstel in.