Follow This cancelt klimaatvoorstel ExxonMobil uit vrees voor rechtszaak
De activistische Nederlandse beleggersgroep Follow This trekt een klimaatvoorstel, dat ervoor moest zorgen dat oliebedrijf ExxonMobil de uitstoot verder terugdringt, in. Dat moet een juridische strijd voorkomen.
"Gezien Exxon's voorkeur voor een rechtszaak in plaats van aandeelhouders de vrijheid te geven om te stemmen tijdens de jaarlijkse vergadering, hebben we besloten om het klimaatvoorstel in te trekken", zegt Follow This-oprichter Mark van Baal in een verklaring.
Hij wil verder geen commentaar geven.
Voorstel voor minder uitstoot
Follow This en medeaandeelhouder Arjuna wilden ExxonMobil er op 29 mei toe bewegen het terugdringen van de uitstoot te versnellen. Dat wilden ze doen door een plan daarover in stemming te brengen tijdens de aandeelhoudersvergadering.
Volgens Follow This heeft het Amerikaanse bedrijf, anders dan de andere vier grote olieconcerns Shell, BP, Chevron en TotalEnergies, nog geen doelen opgesteld om de uitstoot te beperken. Het gaat om de zogeheten scope 3-emissie.
ExxonMobil stapte echter vorige week naar de rechter, om te voorkomen dat het plan in stemming zou worden gebracht. Daarmee dreigde voor het relatief kleine Follow This een dure juridische strijd met een concern dat jaarlijks miljarden euro's winst maakt.
'Duurzaam is juist in belang beleggers'
De oliereus vindt dat het in het belang van de aandeelhouders is om zo lang mogelijk door te gaan met olie en gas, zei Van Baal eerder. "Wij denken juist dat het in het belang is van aandeelhouders om te investeren in duurzame energie en mee te doen met de energietransitie."
Volgens Van Baal kijken steeds meer grote institutionele beleggers niet alleen meer naar de komende kwartalen, maar ook naar de komende tien tot twintig jaar.
Ze willen dat de klimaatdoelstellingen van Parijs worden gehaald en dat oliemaatschappijen dan nog steeds winstgevend zijn, aldus Van Baal.
VEB: kop in het zand
Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB, veegde anderhalve week geleden de vloer aan met het Amerikaanss ExxonMobil. "Het is toch echt aan de aandeelhouders om te besluiten of iets in het belang is van de aandeelhouders."
Eigenlijk steekt ExxonMobil de kop in het zand voor de realiteit, aldus Everts. Die realiteit is dat de energietransitie de belangrijkste transitie is voor ExxonMobil. "Dat kun je niet via de rechter voorkomen, die gaat je gewoon overkomen."
Follow This is begaan met de toekomst van ExxonMobil, hen de mond snoeren is het daarom 'het allerdomste' dat je kunt doen, vindt Everts. Dat gaat gevolgen krijgen, denkt hij. Beleggers willen dan niet meer beleggen, omdat het bedrijf niet voldoet aan de randvoorwaarden van goed ondernemerschap.