'Klem tussen korte en lange termijn'

ExxonMobil klaagt klimaatbelegger Follow This aan: 'Heel dubieus'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Sandra UittenbogaartExxonMobil klaagt klimaatbelegger Follow This aan: 'Heel dubieus'
RTL

Olie- en gasconcern ExxonMobil daagt de activistische beleggingsorganisatie Follow This voor de rechter. ExxonMobil wil niet dat beleggers op de aandeelhoudersvergadering in mei mogen stemmen over een klimaatresolutie van Follow This. Beleggersvereniging VEB veegt de vloer aan met ExxonMobil.

ExxonMobil stapt in de Amerikaanse staat Texas naar de rechter. Het bedrijf, in Nederland actief onder de naam Esso, wil proberen te voorkomen dat beleggers die aandelen in het concern hebben kunnen stemmen over een klimaatvoorstel van Follow This.

Samen met investeerder Arjuna Capital kwam Follow This vorige maand met een voorstel om de uitstoot van broeikasgassen bij het bedrijf sneller te verminderen.

Californië sleept olieconcerns voor rechter om rol in klimaatverandering
Lees ook

Californië sleept olieconcerns voor rechter om rol in klimaatverandering

'Extreme agenda'

Maar volgens ExxonMobil worden de beleggers die met het voorstel bezig zijn 'gedreven door een extreme agenda' en dienen hun herhaalde voorstellen niet de belangen van beleggers. Ook zouden ze niet goed zijn voor de aandeelhouderswaarde op de lange termijn.

Als aandeelhouder ben je voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf en je mag dan op de aandeelhoudersvergadering van een beursgenoteerd bedrijf vragen stellen. Ook mogen aandeelhouders vragen om een onderwerp op de agenda te zetten.

ExxonMobil vindt dat Follow This en Arjuna Capital alleen aandelen gekocht hebben om campagne te voeren.

Korte en lange termijn

De oliereus vindt dat het in het belang van de aandeelhouders is om zo lang mogelijk door te gaan met olie en gas, aldus Mark van Baal, voorman van Follow This. "Maar wij denken juist dat het juist in het belang is van aandeelhouders om te investeren in duurzame energie en mee te doen met de energietransitie."

De olie-industrie zal heel snel moeten gaan betalen voor de gevolgen van klimaatverandering en dan zijn de winstmarges op olie en gas helemaal niet zo hoog meer. Dan wordt het juist heel gunstig als een bedrijf heeft geïnvesteerd in schone energie, zegt Van Baal. "Deze is gebaseerd op technologie die steeds goedkoper wordt. Het is dus tijd om over te stappen, anders wordt Exxon het Kodak van de 21e eeuw."

Volgens Van Baal kijken steeds meer grote institutionele beleggers niet alleen naar de komende kwartalen, maar ook naar de volgende 10 tot 20 jaar. Ze willen dat de klimaatdoelstellingen van Parijs worden gehaald en dat oliemaatschappijen dan nog steeds winstgevend zijn, aldus Van Baal.

'Kop in het zand'

Gerben Everts, directeur van beleggersvereniging VEB, is het met hem eens. "Het is toch echt aan de aandeelhouders om te besluiten of iets in het belang is van de aandeelhouders." 

Eigenlijk steekt ExxonMobil de kop in het zand voor de realiteit, aldus Everts. Die is dat de energietransitie de belangrijkste transitie is voor ExxonMobil. "Dat kun je niet via de rechter voorkomen, die gaat je gewoon overkomen."

Follow This is echt begaan met de langetermijntoekomst van ExxonMobil en hen de mond snoeren is het allerdomste dat je kunt doen, vindt Everts. Dit gaat gevolgen krijgen, beleggers willen dan niet meer beleggen in een een bedrijf omdat het niet voldoet aan de randvoorwaarde voor goed ondernemerschap, zegt hij. "Dat is heel dubieus."

Omgekeerde wereld

Het komt niet vaak voor dat bedrijven via de rechter proberen te voorkomen dat voorstellen van aandeelhouders op de aandeelhoudersvergadering in stemming worden gebracht. Het is volgens de Financial Times de eerste keer dat ExxonMobil zoiets probeert.

Uitstoot klanten

Follow This en Arjuna willen dat ExxonMobil komt met zogeheten scope-3 doelen. Bij scope-3 gaat het niet om de uitstoot door het bedrijf zelf, maar om de uitstoot door gebruikers van producten van een bedrijf, dus in het geval van ExxonMobil bijvoorbeeld om de uitstoot van auto's van consumenten die bij Esso benzine hebben getankt.

ExxonMobil is de enige van de vijf grote olieconcerns die geen scope-3 doelstelling heeft. Eerder werden voorstellen om met een scope-3 doelstelling te komen verworpen. In 2022 stemde nog 27,1 procent voor een dergelijk voorstel, maar in 2023 was dat nog maar 10,5 procent. Het bedrijf vindt nu dat beleggers daarom niet weer een keer over een dergelijk voorstel zouden mogen stemmen.

Lees meer over
Mark van BaalExxon MobilFollow ThisShellNatuur & MilieuMilieuvervuilingCO2-uitstootBeleggenFossiele EnergieGroene energieOlieGasVerenigde Staten