Ruzie over kaasschaven van supermarkt Plus beslecht, terug in de handel
Supermarktketen Plus mag kaasschaven van het kaasmerk Klaverland blijven verkopen. Volgens het bedrijf dat vroeger kaasschaven leverde aan Plus, maken de supermarkt en de nieuwe leverancier inbreuk op zijn intellectuele eigendomsrechten. De rechter is het hier niet mee eens.
Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland.
Einde samenwerking
De producent van keukenartikelen Boska Food Tools uit Bodegraven leverde al sinds 2009 kaasschaven, kaasraspen en botermessen aan supermarktketen Plus. Vorig jaar kwam er een einde aan de samenwerking.
Niet veel later lagen kaasschaven en messen van een andere leverancier in de winkel, die volgens Boska verdacht veel leken op de producten van het aan de kant geschoven bedrijf. Plus bracht de nieuwe kaasschaven aan de man onder het merk Klaverland, dat ook wordt gebruikt voor speciaal voor de supermarktketen gemaakte kaas.
In een bericht op Linkedin schreef de nieuwe leverancier eind vorig jaar nog enthousiast over de samenwerking met Plus. "Het is een prachtige lijn producten waar we echt trots op kunnen zijn."
Naar de rechter
Boska maande Plus en leverancier Morenso International uit Baarn de producten meteen uit de schappen te halen. De supermarktketen verwijderde de artikelen daarop tijdelijk uit het assortiment en ging met Boska in gesprek. Toen die gesprekken op niets uitliepen, spande de Zuid-Hollandse keukenspullenmaker een kort geding aan.
Boska betoogde voor de voorzieningenrechter in Utrecht met allerlei voorbeelden dat de ontwerpen van haar kaasschaven en botermessen vanwege hun vormgeving een eigen 'look and feel' hadden, die was gekopieerd door de nieuwe leverancier. Omdat die daarmee inbreuk maakte op de auteursrechten van Boska, eiste het bedrijf dat de concurrent zou stoppen met de leveringen aan de supermarktketen.
Om te zorgen dat dit ook echt zou gebeuren, eiste Boska dat de rechter een dwangsom zou opleggen. Dat is een soort boete die betaald moet worden als een bedrijf zich niet aan een uitspraak van de rechter houdt.
'Banaal en triviaal'
Op zijn beurt stelde de nieuwe leverancier voor de rechter dat de ontwerpen van de kaasschaven en messen niet waren gekopieerd, waarbij zij wees op allerlei voorbeelden van vergelijkbare producten op de markt.
Volgens Morenso is de vormgeving van de omstreden producten het gevolg van 'technische en functionele uitgangspunten' en 'zo banaal of triviaal' dat er geen creatieve arbeid aan vooraf ging. Daarom zouden zij niet voor een auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen.
Boska vangt bot
Uit de gisteren openbaar gemaakte uitspraak blijkt dat Boska vorige week bot ving bij de rechter. De Utrechtse voorzieningenrechter oordeelt dat de ontwerpen van de omstreden artikelen niet onderscheidend genoeg zijn om in aanmerking te komen voor auteursrechtelijke bescherming. Daarbij wijst de rechter erop 'dat er veel sterk op de Boska producten lijkende kaasschaven, kaasraspen en smeermessen op de markt worden aangeboden'.
Dat betekent dat de nieuwe leverancier haar kaasschaven mag blijven leveren aan Plus. De supermarktketen blijkt de verkoop daarvan inmiddels ook daadwerkelijk weer te hebben opgestart. "Het klopt dat de kaasschaven weer in de winkels liggen", bevestigt woordvoerster Felicity Nieman van het retailbedrijf tegen RTL Z. "Verder doen wij geen externe uitspraken over deze kwestie."
'Schaamteloos'
Hoofd innovatie Marcel Trouw van Boska zegt dat het bedrijf zich beraadt op juridische vervolgstappen. "We geven nog geen commentaar op de uitkomst van het kort geding, omdat we de mogelijkheid tot hoger beroep zeer serieus overwegen", zegt hij. "Duidelijk mag zijn dat wij als Boska er alles aan doen om ons merk te beschermen tegen schaamteloze kopieerders."
Algemeen directeur Marco van de Hulst van leverancier Morenso zegt blij te zijn met de uitspraak en laat doorschemeren niet bang te zijn voor een hoger beroep. "Van kopiëren is geen sprake, en al helemaal niet ‘schaamteloos’ zoals Boska beweert. Het gaat hier om gebruiksproducten waar je weinig vormgevingsvrijheid hebt", stelt hij in een gemailde reactie.
"Die producten moeten gewoon functioneren en lang meegaan, ze moeten schaven, raspen en smeren. En daar waar er wel vormgevingsvrijheid is, heeft Boska die niet gebruikt. Het zijn gewoon recht toe recht aan gebruiksproducten en het is maar goed dat de rechter heeft beslist dat die niet door Boska gemonopoliseerd kunnen worden. Morenso is blij met de uitkomst van het kort geding en vindt die ook terecht."