Op kamers? Je betaalt meer en vindt er lastiger één
Het huren van een studentenkamer is dit jaar moeilijker en duurder geworden. Gemiddeld betaal je 5,4 procent meer voor een kamer dan vorig jaar. Tegelijkertijd is het aanbod van woonruimtes in studentensteden afgenomen.
Er staan nu 7,6 procent minder kamers te huur dan vorig jaar, blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van verhuurplatform Kamernet. De huurprijzen stegen het hardst in Breda en Zwolle. Daar werden kamers bijna 30 procent duurder in vergelijking met vorig jaar.
Duurste studentenkamers in Amsterdam
"De recente afname van het aantal kamers legt nog meer druk op studenten die dit jaar op zoek zijn naar woonruimte", zegt Djordy Seelmann, ceo van Kamernet. "Door het beperkte aanbod stijgen de prijzen, waardoor jongeren vaak aangewezen zijn op dure opties."
Amsterdam blijft de duurste stad, met een gemiddelde prijs voor een kamer op Kamernet van 961 euro. De tweede duurste stad is Utrecht, met een gemiddelde huurprijs van 837 euro. Betaalbaardere opties zijn te vinden in Wageningen (354 euro), Enschede (366 euro) en Leeuwarden (406 euro).
De prijsstijgingen van Kamernet zijn gebaseerd op de ruim 34.000 kamers die het afgelopen jaar via dit platform te huur werden aangeboden, veelal door particulieren en huisgenoten. Maar veel studenten huren bij een woningcorporatie voor studenten. Ook zij zien al jaren een groot tekort aan studentenwoningen.
Tekort aan kamers moet weggewerkt
"Landelijk zien we het tekort niet oplopen, maar per stad kan dat verschillen", zegt Jolan de Bie van Kences, het kenniscentrum van studentenhuisvesting. Het landelijke tekort is nu 26.000 kamers. "De tekorten zijn het grootst in Amsterdam en Utrecht; daar zijn de prijzen dus ook het hoogst."
Het tekort aan studentenkamers kan op meerdere manieren worden weggewerkt, denkt De Bie. Door bijbouwen bijvoorbeeld. Op dit moment staan er volgens haar zo'n 20 tot 30.000 kamers in de planning om te worden bijgebouwd. Dat duurt alleen wel even.
Daarom moet de doorstroming ook beter. "Studenten hebben nu vaak geen plek om naar door te stromen als ze klaar zijn en dus blijven ze in hun studentenhuis zitten." Dat speelt met name in de particuliere sector; woningcorporaties hanteren veelal een campuscontract, waardoor studenten hun kamer uit moeten als student-af zijn.
Doorstromen en bijbouwen
Om het doorstromen op orde te krijgen is woningdelen belangrijk, zegt De Bie. "Het is belangrijk dat gemeenten vergunningsvrij meerdere mensen in één huis laten wonen. Dat is een snellere oplossing dan bijbouwen."
Ook de gemiddelde huurprijs van een studentenkamer van een woningcorporatie is toegenomen: in een jaar tijd van 290 tot 300 euro. Die stijging is aanzienlijk kleiner dan voor kamers op Kamernet. Bij corporaties moeten studenten wel langer wachten. Het kan voorkomen dat ze 3 tot 4 jaar wachten op een kamer.