Niet de geëiste ontslagvergoeding

Opmerkingen directeur naar ondergeschikte over 'mooie jurk' geen reden voor ontslag

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Patricia ReheOpmerkingen directeur naar ondergeschikte over 'mooie jurk' geen reden voor ontslag
RTL

Een directeur van een Limburgs automatiseringsbedrijf bestookte een vrouwelijke ondergeschikte regelmatig met opmerkingen als 'wat zie je er leuk uit vandaag' of 'wat zegt je vriend ervan'. Reden genoeg voor zijn werkgever om hem te ontslaan.

Maar hoe ongepast de opmerkingen volgens de rechter ook waren, het ontslag op staande voet was niet terecht. Dat oordeelt de kantonrechter in Limburg in de zaak die was aangespannen door de man. Hij was sinds oktober vorig jaar in dienst bij het bedrijf, voor een salaris van 8000 euro bruto. 

Ontslag op staande voet

In januari van dit jaar gaat het mis, omdat hij zijn taken niet naar de zin van het bedrijf uitvoerde. Bovendien kwam hij - volgens het bedrijf - afspraken niet na, accepteerde hij het niet als hij daarop werd aangesproken en gedroeg hij zich manipulatief naar collega's. 

Dat zorgde voor wantrouwen in het bedrijf. Dat wilde daarom graag van hem af, kreeg de man tijdens een gesprek te horen. 

Medewerker gevangenis ontslagen om seks met minderjarige gedetineerde
Lees ook

Medewerker gevangenis ontslagen om seks met minderjarige gedetineerde

Na dat gesprek op 25 januari meldt zich een vrouwelijke collega met een klacht over zijn gedrag. Het bedrijf gaat dit onderzoeken, en zet de man in afwachting daarvan op non-actief.

Seksuele connotatie

Dat onderzoek is een kleine week later af. En reden genoeg om de man, geboren in 1964, op staande voet te ontslaan. "U heeft zich (...) bijna dagelijks schuldig gemaakt aan het maken van ongepaste opmerkingen over kleding en uiterlijk, vaak met een seksuele connotatie, jegens een andere medewerker waardoor deze medewerker zich ongemakkelijk en niet prettig voelde", schrijft het bedrijf in zijn ontslagbrief. 

Het bedrijf neemt de zaak extra hoog op vanwege de positie van de directeur ten opzichte van de collega. "Deze medewerker stond in een ondergeschikte verhouding tot u, hetgeen deze medewerker ervan heeft weerhouden u van repliek te dienen."

'Wat een leuke trui'

De rechter is het hier wel mee eens. De man erkende namelijk zelf ook in de rechtszaal dat hij de volgende opmerkingen tegen de collega had gemaakt. 

  • "Wat zie je er leuk uit vandaag."
  • "Wat een mooie jurk."
  • "Wat zit je haar vandaag mooi."
  • "Wat een leuke trui." 
  • "Wat zegt je vriend ervan."
  • "Wat heb je vandaag goed je best gedaan."
  • "Ik houd van vrouwen in een pak."

"Zeer ongepast", oordeelt de rechter, ook omdat de man zich had moeten realiseren dat het voor een ondergeschikte moeilijker is om de opmerkingen aan de kaak te stellen.  Maar ontslag op staande voet vindt de rechter een te zware straf. Het bedrijf had de directeur eerst de kans moeten geven zijn gedrag aan te passen. 

Niet de geëiste ontslagvergoeding

Dat de man al op non-actief was gezet, maakt daarbij volgens de rechter niet uit. Omdat het ontslag niet terecht is, heeft de man recht op een ontslagvergoeding van twee maandsalarissen en vakantiegeld. Dat komt neer op 17.280 euro bruto. 

Zelf had de man overigens een heel ander bedrag in zijn hoofd: 103.608 euro om precies te zijn. Maar waarom hij daar recht op zou hebben, heeft hij 'volstrekt onvoldoende' beargumenteerd in de rechtbank. En dus blijft het bij de dik 17.000 euro. 

Lees meer over
OntslagRechtspraakArbeidsrecht