1 procent

Nederland ontloopt recessie: economie groeit in tweede kwartaal

Door RTL Z/ ANP··Aangepast:
© ANP FotoNederland ontloopt recessie: economie groeit in tweede kwartaal
RTL

De Nederlandse economie ontkomt aan een recessie. In het afgelopen kwartaal groeide de economie met 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, de grootste groei in twee jaar tijd. Huishoudens gaven minder uit, maar dat werd gecompenseerd door toename in de export van goederen.

Dat blijkt uit een eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Later volgt nog een definitieve berekening.

"1 procent is de grootste groei in twee jaar tijd", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS tegen RTL Z. De groei markeert een einde aan een periode van stagnatie en zelfs krimp. "Het gaat een stuk beter met de economie."

Over het eerste kwartaal kromp de Nederlandse economie eerder nog harder dan gedacht met 0,5 procent. Is er sprake van twee opeenvolgende kwartalen van krimp, dan spreken economen van een technische recessie.

Nederlandse economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal 2024
Lees ook

Nederlandse economie krimpt sterker dan verwacht in eerste kwartaal 2024

Die wordt in de huidige berekening dus ontlopen. Dat komt onder meer doordat de export groeide ten opzichte van het eerste kwartaal, met 1,3 procent. Vooral chemische producten, voeding, machines en apparaten werden vaker uitgevoerd. De invoer van goederen groeide juist minder hard.

Vooral de industrie droeg bij aan de exportgroei, zegt Van Mulligen. De groei wordt breed gedragen in de sector en komt niet alleen voor rekening van de grote bedrijven.

Nederland ontloopt een recessie.© RTL Z
Nederland ontloopt een recessie.

Ook de consumptie van de overheid zat in de lift. Er werd meer geld uitgegeven aan zorg, openbaar bestuur en aan de opvang van asielzoekers, constateert het CBS. De consumptie van huishoudens daalde juist met 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. We besteedden minder aan voeding en energie. Ook in de horeca gaven we minder uit.

Slecht weer

Dat laatste kwam mede door het slechte weer, stelt Van Mulligen. "Het heeft dit voorjaar veel geregend." Daarbij zijn de prijzen voor onder meer voeding nog altijd hoog en blijven mensen voorzichtig met grote uitgaven.

Het CBS becijferde dinsdag ook dat huishoudens in juni 0,7 procent minder consumeerden dan in juni 2023. Ze kochten meer diensten, zoals verzekeringen, maar minder goederen, zoals voeding.

'Export speelde parten'

Verschillende economen gingen eerder deze week al uit van een bescheiden groei over de maanden april, mei en juni. Zij rekenden gemiddeld op een plus van 0,2 procent. Volgens Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie bij RaboResearch, speelde vooral de export Nederland in het eerste kwartaal parten.

"Chipmachinefabrikant ASML kende na een sterk slotkwartaal van 2023 een zwakkere start van het jaar. Verder zag de Limburgse autofabriek VDL Nedcar zijn contract met BMW aflopen, waardoor de autoproductie daar tot een einde kwam. Dit keer spelen die twee zaken niet", zei hij tegen het ANP.

'Nederland doet het goed'

De Nederlandse economie staat er relatief gunstig voor en dat komt mede door de lage werkloosheid en hogere koopkracht van consumenten.

Ook Europees gezien doet Nederland het goed, zegt het CBS. De economie van de hele Europese Unie groeide in het tweede kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In Frankrijk en België steeg het het bruto binnenlands product (bpp) met respectievelijk 0,3 en 0,2 procent. Het bbp van Duitsland daalde met 0,1 procent.

'Goed nieuws, maar welvaart onder druk'

Dirk Beljaarts, Minister van Economische Zaken, noemt de groei 'goed nieuws' maar waarschuwt dat de toekomstige welvaart van Nederland even goed onder druk staat, mede door de vergrijzing, personeelstekorten en het volle stroomnet. 

"Om onze welvaart te behouden moeten we inzetten op verdienvermogen: geld moet eerst verdiend worden voordat je het uitgeeft", zegt hij. De productiviteit van Nederland moet volgens de minister omhoog.

Lees meer over
CBS