Tot 66 procent

Industriereuzen betalen hier fors meer voor stroom dan bij de buren

Door RTL Z··Aangepast:
© Credit: ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzIndustriereuzen betalen hier fors meer voor stroom dan bij de buren
RTL

Grootverbruikers van elektriciteit in ons land zijn een stuk duurder uit dan hun concurrenten in Duitsland, België en Frankrijk. Dat wordt onder meer veroorzaakt door hogere kosten voor het netwerk hier en het afschaffen van subsidies. Dat scheelt tot wel 66 procent op de elektriciteitsrekening.

In Nederland is een bedrijf onderaan de streep 95 euro per megawattuur kwijt aan elektriciteit. In Frankrijk, waar veel kerncentrales staan, betaalt een grootverbruiker 32 euro per megawattuur. Een verschil van 66 procent, melden ministers Micky Adriaansens en Rob Jetten (van Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Grootverbruik

Hun ministerie liet onderzoek uitvoeren naar wat grootverbruikers betalen voor stroom. Een grootverbruiker is een bedrijf dat meer dan 1 terawattuur (1 miljoen megawattuur) per jaar verbruikt. Ter illustratie: een megawattuur is genoeg om zo'n 1000 huishoudens tegelijkertijd van stroom te voorzien. 

Grootverbruikers drinkwater betalen amper belasting: 'Onrechtvaardig'
Lees ook

Grootverbruikers drinkwater betalen amper belasting: 'Onrechtvaardig'

In het onderzoek zijn de energietarieven voor grootverbruikers in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk vergeleken. Ook is gekeken hoe deze tarieven tot stand komen. Een van de redenen dat de zware industrie in Nederland duurder uit is, is dat de netbeheerders hier hogere rekeningen sturen voor hun diensten dan in buurlanden.

Investeringen in netwerk

Die netbeheerders kunnen naar eigen zeggen niet anders, omdat ze moeten investeren om het netwerk te verzwaren. Dat is nodig om stroomstoringen bij pieken in stroomopwekking of -verbruik te voorkomen. 

Die pieken komen steeds meer voor, omdat steeds meer bedrijven en consumenten overstappen van gas op elektriciteit. Daarnaast wordt het aandeel hernieuwbare energie steeds groter in de mix. En dat soort energie komt vaak ineens in grote hoeveelheden (denk aan zonnige dagen of een storm). 

In buurlanden speelt deze problematiek ook, maar daar krijgt de industrie subsidies ter compensatie. Dat gebeurde in Nederland ook, maar onlangs zijn twee subsidieregelingen afgeschaft. 

ACM is streng

De ene regeling, die bedrijven stimuleerde om gelijkmatig stroom af te nemen, scheelt 15 euro per megawattuur. Deze is op bevel van de ACM afgeschaft, omdat die volgens de toezichthouder in strijd met Europese regels is. Hier wordt door toezichthouders in de buurlanden anders over gedacht, constateren de ministers in hun brief. 

Verder is een korting voor energie-intensieve bedrijven afgeschaft. Dit levert de bedrijven die hier gebruik van maakten een verhoging van 23 euro per megawattuur op. Het gaat om bedrijven die aluminium of zink maken, en de karton- en papierindustrie. In deze takken van industrie wordt veel stroom verbruikt. 

Productie stilgelegd

De ceo van Nyrstar beklaagde zich hier onlangs nog over in het RTL Z-interviewprogramma Z360. De fabriek in het Brabantse Budel ligt grotendeels stil vanwege de hoge stroomprijzen. 

Een probleem dat breder speelt, waarschuwt werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Dit kan zo niet doorgaan. Nu al dreigen verschillende bedrijven op de korte termijn in de problemen te komen doordat de productie stilligt of ze moeten concurreren tegen bedrijven die veel goedkoper kunnen werken", zegt voorzitter Ingrid Thijssen. 

Lees meer over
Ministerie van Economische Zaken en KlimaatAutoriteit Consument en MarktElektriciteit