Topman grootste staalbedrijf ter wereld waarschuwt voor crisis in de industrie
Winter is coming voor de staalindustrie, waarschuwt Hu Wangming. En die kan het weten, want hij staat aan het hoofd van het grootste bedrijf uit de business: de Chinese Baowu Steel Group. Wangming vreest een crisis die de recessies van 2008 en 2015 zal overschaduwen.
Zijn bedrijf produceert ongeveer 7 procent van al het staal in de wereld. En is daarmee deels de oorzaak (of schuldige) voor het naderende probleem. De Chinese staalindustrie is in de afgelopen jaren met 300 procent gegroeid. Er wordt daardoor veel te veel geproduceerd.
"China heeft al dat staal helemaal niet meer nodig, want de bouw ligt er op zijn gat vanwege de vastgoedcrisis daar", vertelt Durk Veenstra, RTL Z-beurscommentator. "Ze hebben de afgelopen tijd te veel gebouwd en dus moet er een tandje terug worden geschakeld."
Het overschot exporteren
Het overschot aan staal probeert China over de grens te verkopen. "Net zoals ze dat doen met elektrische voertuigen", legt Veenstra uit. En daar heeft de Europese economie ook last van, ook al is de staalindustrie in Europa zelf met 30 procent gekrompen (zie de grafiek hierboven).
In dit geval zijn het de Europese staalbedrijven, die ook al jaren protesteren tegen de 'dumping' van Chinees staal, die last hebben van het overschot.
De winstmarges van Europese staalreuzen als ThyssenKrupp en ArcelorMittal zijn het bewijs. "Die liggen inmiddels onder nul", vertelt Veenstra. Dat zie je terug in de beurskoersen (zie de grafiek hieronder).
Het Duitse Thyssen verlaagde vanochtend de verwachting voor de rest van het jaar. Dat is al de derde winstwaarschuwing dit jaar. "Kortom, het gaat heel erg slecht in de sector", vat de beurscommentator samen.
Lobby voor staatssteun
De waarschuwing van Wangming is onderdeel van een lobby om staatssteun van de Chinese overheid los te peuteren. "Een bail-out, net als in 2008 en 2015", legt Veenstra uit. "Dat zorgde er toen voor dat de boel door kon gaan."
Of dat dit keer weer lukt, is nog maar de vraag. "De angst is dat China daar geen geld meer voor heeft. En dan heb je dus wel een probleem", aldus de beurscommentator.