Oer-Hollands merk

Droste smaakt naar meer volgens Belgen die het chocoladebedrijf redden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Vincent Jannink Droste smaakt naar meer volgens Belgen die het chocoladebedrijf redden
RTL

Het Nederlandse chocolademerk Droste blijft bestaan. Het Belgische Pauwels Engineering, ook al de eigenaar van Koetjesreep, neemt Droste over van moederbedrijf Hosta. Dat zorgt ervoor dat de Drostefabriek in het Gelderse Vaassen weer gaat draaien.

Het bedrijf kwam in de coronaperiode in de problemen, omdat de internationale handel toen flink afnam. Ook was het voor het bedrijf een aderlating dat het internationale reisverkeer nagenoeg tot stilstand kwam, want Droste verkocht chocola op onder meer vliegvelden. 

De energiecrisis en de stijging van de cacaoprijzen na de coronaperiode hielpen ook niet mee voor het merk dat meer dan 150 jaar bestaat. Dit zorgde er allemaal voor dat 'Droste onder steeds grotere druk kwam te staan', meldt het bedrijf in een persbericht.  

Zoektocht naar redder in nood

In juli werd bekend dat Hosta op zoek zou gaan naar een partij die ervoor kon zorgen dat de activiteiten van Droste voortgezet kon worden. Met Pouwels is deze partij dus gevonden. 

Hoe de chocola van Verkade langzaam uit de supermarkt verdwijnt
Lees ook

Hoe de chocola van Verkade langzaam uit de supermarkt verdwijnt

"Pauwels Engineering NV is van plan om de productie van reguliere Droste-producten (zoals de bekende pastilles) zo snel mogelijk te hervatten en voort te zetten in de fabriek in Vaassen. Ook over de Droste chocoladeletters hoeft niemand zich zorgen te maken, want die zijn binnenkort gewoon in de winkel verkrijgbaar", valt te lezen op de site van Droste.

Lange geschiedenis

Het Belgische bedrijf heeft meerdere chocolademerken in de portefeuille, waaronder dus Koetjesreep. Dit Nederlandse merk werd eind jaren 90 'gered'. 

© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Droste werd in 1863 opgericht in Haarlem. Het verwierf in de jaren 60 het predicaat 'Koninklijk', maar verloor dit in 1977 toen het in Amerikaanse handen kwam. In 1986 werd de productie verplaatst naar Vaassen. 

Droste-effect

Het merk is ook de naamgever van het Droste-effect. Dat is het effect waarbij een bepaalde illustratie dezelfde illustratie bevat, maar dan kleiner. Dit effect (ook wel recursie genoemd) kan zich in theorie eindeloos herhalen.

Op de traditionele verpakking van Droste is een verpleegster te zien die een blik vasthoudt met dezelfde verpakking, waar dus ook weer die verpleegster op staat.