La Souris

Terugroepactie voor duizenden fatbikes: opvoeren nu veel te makkelijk

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPTerugroepactie voor duizenden fatbikes: opvoeren nu veel te makkelijk
RTL

Scooterwinkel La Souris roept zo'n 3000 fatbikes van het type V20 van QMWheels, die makkelijk op te voeren zijn, terug. Met een software-update moet dat opvoeren minder makkelijk worden, zegt het bedrijf.

De eigenaren van de fietsen kunnen in één van de winkels van La Souris hun fiets van een software-update te laten voorzien, zegt eigenaar Armando Muis tegen RTL Z.

Opvoeren kinderspel

Het opvoeren van sommige fatbikes blijkt kinderspel, zo onderzocht RTL Nieuws eerder. De begrenzer op de fietsen is makkelijk aan te passen, waarna je er veel harder mee kunt rijden dan de wettelijk toegestane 25 kilometer per uur.
 
Het gebruik van fatbikes leidde al tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Bestuurders zijn vaak jongeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daarom inmiddels voor het invoeren van een minimumleeftijd voor bestuurders.
Minimumleeftijd fatbike gaat niet iedereen ver genoeg: 'Ook een helmplicht'
Lees ook

Minimumleeftijd fatbike gaat niet iedereen ver genoeg: 'Ook een helmplicht'

Met de software-update moeten de fietsen van La Souris minder makkelijk op te voeren zijn, zegt Muis. En dat kost volgens hem maar vijf minuten werk. Als tijdens de update ook blijkt dat de fietsen een zwaardere motor hebben dan is toegestaan, zullen die kosteloos worden vervangen.
 
In totaal zal de hele terugroepactie twee tot drie maanden duren, denkt hij. En dat kost het bedrijf naar eigen zeggen al snel een ton.

Nog altijd te manipuleren

Het is wel de vraag in hoeverre het probleem van te hard rijdende fatbikes helemaal is opgelost met een software-update. Ook na die update zijn de fatbikes nog altijd te manipuleren, al zal dat lastiger zijn. 

Van een fatbike met een motor van maximaal 250 watt, is de maximale snelheid nog een klein stukje te verhogen tot ongeveer 30 kilometer per uur. Sommige fatbikes hebben echter een motor die krachtiger is en kunnen daarmee nog harder. Het is dan volgens de wet geen elektrische fiets meer, maar een brommer. 

'Niet veilig'

Bijna twee weken geleden nam de De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 1100 fatbikes van La Souris in beslag. Volgens de ILT waren ze niet veilig. 

Volgens Muis wordt de software-update echter niet in opdracht van de ILT gedaan en heeft La Souris zelf besloten tot de actie. "Al vóór de inbeslagname waren we hiermee bezig", zegt hij.  De ILT zelf doet er geen uitspraken over.

4000 fatbikes per maand

En al verkoopt Muis naar eigen zeggen ongeveer 4000 fatbikes per maand, hij ziet La Souris niet als mede-veroorzaker van alle problemen met de fatbikes. Hij wijst daarvoor naar de fabrikanten, die volgens hem niet altijd kwaliteitschecks hebben gedaan.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws toonde eerder aan hoe simpel het is om een fatbike op te voeren. Hoe dat kan, zie je in deze video.

Lees meer over
FatbikeFietsenElektrische fietsZ link in bio