Woningmarkt

Huurprijzen gigantisch gestegen, volgend jaar wordt nog erger

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPHuurprijzen gigantisch gestegen, volgend jaar wordt nog erger
RTL

De huurprijzen schieten omhoog. Door de koppeling van de huren aan de gestegen cao-lonen is er dit jaar sprake van de grootste huurverhoging in drie decennia. Huurders in zowel de sociale huur als de vrijesector zien prijsstijgingen tot wel 5,5 procent. De Woonbond is woest. "Het is geen natuurverschijnsel dat huurders dit overkomt, dit is politiek beleid."

Volgens het CBS stijgen de huren in de sociale sector dit jaar gemiddeld 5,6 procent, in de vrije sector ging het om een prijsstijging van rond de 5 procent. De laatste keer dat de huren zo hard stegen was in de jaren ’90. De huren worden een keer per jaar aangepast op 1 juli, dus de cijfers van 2024 zijn al bekend voordat het jaar voorbij is.

In Nederland staan ongeveer 8,2 miljoen woningen, waarvan 32 procent sociale huurwoningen en 8 procent huurwoningen in de vrije sector. De stijgingen volgen na jaren van matiging vanwege de coronapandemie.

In Rotterdam stegen de huren met 5,9 procent het hardst, Amsterdam kende de minst grote huurstijging met 5,2 procent.

Volgend jaar nog hoger

De huur mag jaarlijks niet verder stijgen dan een door de overheid vastgesteld percentage. Dat is precies de reden waarom de Woonbond verwacht dat de huren volgend jaar nog harder omhoog gaan. 

Dat zit zo: de verhoging van de sociale huur is gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging, en daarvan wordt verwacht dat die op 6,6 procent uitkomt. Dat zou betekenen dat huurders van sociale woningen volgend jaar een nog forsere huurverhoging tegemoet kunnen zien, zelfs na aftrek van de korting van een half procent die woningcorporaties doorgaans geven.

Niet alle scheefhuurders krijgen huurverhoging
Lees ook

Niet alle scheefhuurders krijgen huurverhoging

De Woonbond roept het kabinet daarom op om in te grijpen. Niet de gemiddelde loonstijging maar het inflatiecijfer zou maatgevend moeten zijn voor de maximale huurverhoging. In de vrijesector geldt de regel dat het laagste van die twee percentages gekozen wordt voor de jaarlijkse huuraanpassing, maar in de sociale sector is dat nog niet zo.

"Als er niets verandert aan de systematiek van de jaarlijkse huurverhoging, dan zijn huurders ook in 2025 opnieuw een grotere hap uit hun inkomen kwijt aan huur", aldus een zegsman van de Woonbond. "Zonder ingrijpen zakken honderdduizenden huurders door het ijs."

Nodig voor verduurzaming

Eerder zei Aedes, de koepel van woningcorporaties al, dat de huren omhoog moeten om de verduurzaming van de voorraad oude sociale huurwoningen te betalen. De corporaties hebben zichzelf verplicht om voor 2028 alle E, F en G-labels 'uit te faseren'. In totaal gaat het om ongeveer 250.000 huizen.

Lees meer over
CBSWoonbondSociale huurwoningVrije sector huurHuurbeschermingWoningmarkt