Topbestuurder Erasmus MC wil salarisplafond omzeilen, maar vangt bot
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft geprobeerd om zijn financieel bestuurder Paul Boomkamp méér te betalen dan 230.000 euro, het maximum dat is toegestaan onder de Wet Normering Topinkomens. Boomkamp vroeg het ziekenhuis daarom bij zijn aantreden. Maar de bestuurder kan naar een hogere beloning fluiten.
Zowel de toenmalig minister voor Langdurige Zorg als de rechter hebben het verzoek van het academische ziekenhuis van tafel geveegd. Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
Beloning 230.000 euro
Boomkamp trad eind 2019 aan als financieel bestuurder van het Erasmus MC. Dat is met een jaaromzet van ruim 2 miljard euro en 18.000 werknemers een van de grootste ziekenhuizen van Nederland.
Bij het ziekenhuis ontving de van pensioenorganisatie PGGM afkomstige bestuurder vorig jaar een bruto jaarbeloning van 230.000 euro. Dat is het maximumbedrag dat de Wet Normering Topinkomens (zie kader onderaan) toestaat.
'Salaris te laag'
Uit de uitspraak van de rechtbank blijkt dat Boomkamp bij zijn aanstelling protesteerde tegen het salaris, en de voorwaarde stelde dat het ziekenhuis voor hem een uitzonderingspositie voor het beloningsplafond zou aanvragen. Dat leek kansrijk, omdat in het verleden wel eens een uitzondering voor een Erasmus-bestuurder was gemaakt. Onder de WNT mag in uitzonderlijke gevallen van het plafond worden afgeweken.
Nadat de minister het verzoek in maart 2022 afwees, stapte het Erasmus MC naar de rechter. Volgens het academische ziekenhuis was bij Boomkamp sprake van een exceptioneel geval.
Complexe organisatie
In de eerste plaats wees de werkgever erop dat Boomkamp als bestuurder medeverantwoordelijk is voor een van de grootste academische ziekenhuizen van Nederland, een zeer complexe organisatie om te besturen. Ook zou de krappe arbeidsmarkt het onmogelijk maken geschikte financieel bestuurders te vinden, die willen werken voor een salaris van 230.000 euro.
Ten slotte stelde het Erasmus MC dat Boomkamp over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt. Als hij niet de beoogde salarisverhoging zou krijgen, vreest het ziekenhuis zelfs dat hij vertrekt.
Verzoek afgewezen
Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Rotterdam niet gevoelig is voor de argumenten van de werkgever. Dat het Erasmus MC een academisch ziekenhuis en een complexe organisatie is, is geen reden om een uitzondering te maken. Dan zou die ook moeten gelden voor de andere academische ziekenhuizen in Nederland, en onder de wet gelden geen uitzonderingen voor hele categorieën.
De bewering dat de functie van financieel bestuurder bij het Erasmus MC tegen de maximale WNT-beloning onmogelijk in te vullen zou zijn, wordt volgens de rechtbank gelogenstraft door de constatering dat Boomkamp die functie al jarenlang vervult tegen dat salaris.
Geen exceptionele capaciteiten
Ook vinden de rechters niet dat de bestuurder over exceptionele capaciteiten beschikt. "De rechtbank is van oordeel dat de genoemde kwaliteiten niet dusdanig exceptioneel zijn dat dit tot een uitzondering op het bezoldigingsmaximum zou moeten leiden. Van iedere bestuurder op het niveau van Boomkamp mogen immers bijzondere kwalificaties worden verwacht", aldus de uitspraak.
Dat betekent dat de bestuurder kan fluiten naar een hoger salaris, dat het Erasmus MC hem overigens had willen toekennen met terugwerkende kracht sinds zijn aanstelling eind 2019.
Ziekenhuis: inconsequent
In een reactie laat het Erasmus MC weten niet alleen voor Boomkamp, maar ook voor een tweede bestuurder een uitzonderingspositie te hebben aangevraagd. Volgens het ziekenhuis is er in het verleden zeven keer eerder wél een uitzondering gemaakt. Dat zou gaan om gevallen waarbij medisch specialisten in een ziekenhuisbestuur kwamen.
"Het Erasmus MC is van mening dat bij de beoordeling van uitzonderingsverzoeken een inconsistente en willekeurige gedragslijn wordt gehanteerd door de minister, wat leidt tot ongewenste inkomensverschillen, zowel binnen één bestuur als tussen verschillende organisaties van gelijke complexiteit", aldus de verklaring van de raad van toezicht onder leiding van Marjan Trompetter.
De toezichthouders noemen de uitspraak van de rechtbank 'teleurstellend', maar zeggen zich daarbij te zullen neerleggen. Op de vraag of Boomkamp nu overweegt te vertrekken nu zijn salaris niet kan worden verhoogd, geeft het ziekenhuis geen antwoord. De bestuurder reageerde zelf nog niet op een verzoek om commentaar.
WNT in een notendop
De Wet Normering Topinkomens (WNT) werd in 2013 van kracht, en was bedoeld om excessieve beloningen en vertrekpremies voor bestuurders en toezichthouders bij overheidsinstanties en semi-publieke instellingen als ziekenhuizen uit te roeien.
De salarisplafonds werden direct van kracht voor nieuwe benoemingen, maar voor zittende bestuurders gold een jarenlange overgangsregeling. De wet leidde aanvankelijk tot een hoop discussie, en regelmatig ook tot rechtszaken. Later raakte de sector gewend aan de nieuwe regels. De zaak bij het Erasmus MC geeft aan dat de salarisplafonds soms toch nog tot gedoe leiden.