'15 procent van nieuwe woningen heeft geen verplicht energielabel'
Bijna een op de zes nieuwbouwwoningen heeft geen definitief energielabel. Van tienduizenden woningen wordt hierdoor niet duidelijk of ze wel zo zuinig zijn als wordt beloofd. Er dreigt nu een boete voor bouwers en projectontwikkelaars.
Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Cobouw, dat keek naar alle koop- en huurwoningen die sinds 2020 zijn opgeleverd. Bij meer dan 50.000 woningen was er geen label.
Sinds 2021 zijn de eisen voor een energielabel waar een nieuwbouwwoning aan moet voldoen verscherpt. De labels lopen van een A met vier plusjes (de hoogste rating) tot en met de G.
ILT
Meestal is de aannemer of projectontwikkelaar verantwoordelijk voor de aanvraag van een definitief label bij nieuwbouwwoningen. Het is volgens Hugo Breuers, bestuurder bij FedEC, een beroepsvereniging van energiedeskundigen, niet moeilijk om achteraf te controleren of er een energielabel is aangevraagd en later alsnog boetes op te leggen als dit niet is gebeurd.
Je kunt de databases van het kadaster en die van EP-online.nl (waarin de energielabels van woningen staan) eenvoudig naast elkaar leggen, aldus Breuers.
De ILT moet controleren of er wel een energielabel is aangevraagd, aldus Breuers. De inspectiedienst kan een boete tot ruim 1000 euro opleggen als dat niet is gebeurd.
Gemeente
Maar ook gemeenten hebben een taak, aldus Breuers. Zij geven een omgevingsvergunning af en zij moeten nagaan of daaraan is voldaan. Soms is er bijvoorbeeld een vergunning aangevraagd voor een woning met energielabel A++++, maar krijgt de woning uiteindelijk een energielabel met A+++ (dus een plusje minder). Dat kan volgens Breuers veel grotere consequenties hebben.
Want dan moet een woning worden aangepast om toch op A++++ uit te komen en dat is duur, zegt hij. "Isolatie opdikken is onbegonnen werk, dat is soms duurder dan een boete van de ILT."
Lager of hoger label
Een woning kan als deze is gebouwd een lager energielabel krijgt dan waarvoor door de gemeente een vergunning was afgegeven. Dat komt doordat bij een bouwproject bijvoorbeeld de kopers gebruik hebben gemaakt van de optie om een dakkapel neer te zetten, of een schuifpui te plaatsen in plaats van een normale tuindeur.
Het kan overigens ook andersom, zegt hij. Je kunt niet zonder meer zeggen dat, bijvoorbeeld, een dakkapel of schuifpui altijd leiden tot een lager energielabel, dat hangt van allerlei factoren af. Zo is het warmteverlies van een schuifpui, vanwege het glas, groter dan van een goed geïsoleerde gevel. Maar als de woning op het zuiden ligt en in de winter veel zon doorlaat, dan zou het per saldo toch positief kunnen werken, legt Breuers uit.
ILT geeft bij Cobouw aan dat ze nog onderzoeken hoe ze de regels bij nieuwbouw willen handhaven. Wat gemeentes betreft, de ene handhaaft veel meer dan de ander, aldus Breuers.