A+++++++

Dit huis is zo duurzaam dat er geen energielabel voor bestaat: 'Hele jaar niet stoken'

Door Editie NL ··Aangepast:
© Editie NL Dit huis is zo duurzaam dat er geen energielabel voor bestaat: 'Hele jaar niet stoken'
RTL

Een huis dat zó duurzaam is dat er geen energielabel voor bestaat. Zo'n woning staat in het Limburgse Voerendaal. Het zou label A+++++++ krijgen als dat kon, maar in werkelijkheid is A++++ het hoogste dat je kunt krijgen. Het energielabel op huizen wordt steeds belangrijker.

Het huis in Voerendaal, 90 vierkante meter groot, beschikt over allerlei bijzondere, duurzame toepassingen. Denk aan hele dikke binnen- en buitenwanden, van wel 52 centimeter dik. Op het dak liggen 29 zonnepanelen. "Ook staan de ramen iets meer binnen, waardoor de zon er niet direct op schijnt", vertelt Dick Smeets van Smeets Houtbouw, die het huis bouwde. 

De gevel functioneert zelfs als hitteschild. "Dat schild zorgt voor een luchtstroom achter de gevel als de zon erop komt. Dat houdt het huis koel. Voor dat systeem is geen energie nodig, want het werkt vanzelf."

Kersverse bewoner

Eigenaar van het huis is Frank Bemelmans, een duurzaamheidsfreak die opdracht gaf tot de bouw van het huis. Wonen doet hij er niet, maar de 75-jarige Pierre van Dinther wel. Als weduwnaar bleef hij alleen achter in een groot vrijstaand huis, en vond hij het tijd voor een kleinere woning. Nu woont hij dik een maand in het superduurzame huis. 

Bewoner Pierre van Dinther in zijn duurzame woning. © Editie NL
Bewoner Pierre van Dinther in zijn duurzame woning.

Verhuizen an sich was een flinke stap voor Van Dinther. "Aanvankelijk was het een chaos in mijn hoofd: ik heb vijftig jaar op een plek gewoond en dan vertrek je plotsklaps, dat hakt er wel in." 

Hij heeft ook even gedacht dat hij het beter niet had kunnen doen. "Maar nu ben ik hartstikke blij dat ik hier zit. Dit is wat ik wilde, ik wilde niet meer zo'n grote woning en vooral ook een kleinere tuin." 

'Stoken is hele jaar niet nodig' 

Van alle duurzaamheidsaanpassingen is binnen weinig te zien. Het huis kan worden verwarmd met een warmtepomp, via de vloerverwarming. Maar het is lang niet altijd nodig om die aan te zetten. "De woning warmt door te douchen al zo snel op dat je hem zelfs moet koelen", zegt bouwer Smeets. 

Doordat het zo goed geïsoleerd is 'lekt' de warmte van zo'n douche nergens de woning uit. "Ik ben ervan overtuigd dat je het hele jaar niet hoeft te stoken."

Het wordt inderdaad snel warm, zegt ook Van Dinther. "Het gebeurt zelfs dat het binnen 23 graden wordt als ik de wasmachine of droger aanzet, terwijl het buiten 9 of 10 graden is." De bewoner rekent dan ook op een forse energiebesparing. "Ik denk niet dat ik een energierekening krijg en anders is-ie in mijn voordeel." 

Energielabel belangrijk

Alle huizen zo duurzaam maken als dit huis in Voerendaal is misschien wat rigoureus, maar het energielabel lijkt wel steeds belangrijker te worden. Sinds kort zijn er zelfs twee geldverstrekkers die een bepaald label eisen voordat zij een lening toezeggen. Het gaat om BijBouwe en Allianz. "Zij hebben nu gezegd dat je minimaal label C moet hebben of moet verbeteren naar label C om een hypotheek te kunnen krijgen", vertelt Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop. 

Andere geldverstrekkers maken zo'n stap nog niet, maar proberen verduurzaming wel te stimuleren. Hagedoorn: "Dan krijg je rentekorting of kan je extra lenen." 

Hypotheekvoordeel

Je kunt bijvoorbeeld een hogere hypotheek afsluiten om te verduurzamen. Dat extra hypotheekbedrag moet je wel echt gebruiken om je huis te verduurzamen. Om een indruk te geven: bij label C of D mag je tot wel 15.000 euro extra lenen voor verduurzaming. 

Ook kun je korting krijgen op je hypotheekrente wanneer je woning door verduurzaming een groener label krijgt. Wat voor korting je krijgt, hangt af van de geldverstrekker. Maar denk bijvoorbeeld aan 0,10 procent korting over het hele hypotheekbedrag. 

Bepalen van het energielabel

Bij het bepalen van het energielabel wordt onder meer gekeken naar:

  • De isolatie van het huis. Zijn er bijvoorbeeld veel kieren, waardoor er mogelijk veel warmte verloren gaat?
  • De installaties in het huis. Voor een gunstiger energielabel is een warmtepomp beter dan een cv-ketel. Airconditioning maakt het label ook niet groener en telt juist negatief mee. 
  • Of het huis luiken of andere zonwering heeft. 
  • Of er hernieuwbare energie is, bijvoorbeeld van zonnepanelen. 

Niet voor iedereen is verduurzamen even makkelijk. "Oudere appartementen zijn lastig duurzamer te maken, ook omdat je dan in een vereniging van eigenaren zit", legt Hagedoorn uit. 

Bovendien hebben genoeg mensen slechts een kleine beurs of helemaal geen koophuis. Van Dinther, de bewoner van het huis in Voerendaal, hoopt dat een duurzaam huis straks voor meer mensen toegankelijk is. Zeker ook voor huurders. "Ik hoop dat woningcorporaties de handen ineenslaan, de woning komen bekijken en zulke aanpassingen ook gaan uitrollen over de woningen in hun portefeuille."

Lees meer over
WoningmarktDuurzaamheidBouwEditie NL Link in bio