Verduurzamen in sneltreinvaart? Het kan!
Nu de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen, wil collectief Nederland in sneltreinvaart verduurzamen. Ondanks dat het in eerste instantie een investering is, brengt het op de lange termijn een fijne besparing (we blijven toch Hollanders). Om het nog niet over de positieve impact op de natuur en het milieu te hebben. Een bedrijf dat de afgelopen jaren heeft bewezen dat je in rap tempo kunt vergroenen, is Het Rijk Golfbanen.
De wil om iets met duurzaamheid te doen, is alom vertegenwoordigd. Maar ja, het moet financieel natuurlijk wel kunnen. Toen Het Rijk Golfbanen dankzij de Rabobank over de financiële middelen beschikte, twijfelden ze geen moment om hun vergroeningsplannen uit te voeren. Al jaren heeft algemeen directeur Hans Blaauw met zijn team duurzaamheid hoog op de agenda staan. "Inmiddels zetten we het ene na het andere groene vinkje!"
Geen 'members-only'
De golfbaanorganisatie mag gerust vooruitstrevend worden genoemd. "Bijna 40 jaar geleden zijn we als particulier eigendom gestart. Vanaf het begin had de grondlegger duidelijk voor ogen wie we zijn en waar we voor staan; kwaliteit, gastvrijheid en persoonlijke service", aldus Blaauw. "Het moet er altijd verdomde goed voor mekaar zijn, als gast moet je je welkom voelen én iedereen is welkom." Dit laatste was zeker in de beginjaren geen vanzelfsprekendheid in de golfbranche, een sport die destijds exclusief voor de elite was bestemd. "Onze grondlegger was één van de eersten die met een openbaar concept kwam. Ook als je alleen even een kopje koffie in het restaurant wil drinken of met je collega's wil vergaderen, iedereen is bij ons van harte welkom."
Banen met verhalen
Het vooruitstrevende karakter is Het Rijk Golfbanen tot op de dag van vandaag niet verloren. Blaauw: "Anno nu mogen we wel zeggen dat we één van de duurzame kartrekkers in de golfbranche zijn. Waarom dit zo'n belangrijk thema voor ons is? Onder andere omdat we met een natuurproduct werken. Onze golfbanen zijn natuur, waardoor we met zeldzame flora en fauna te maken hebben. Dit heeft automatisch impact op de manier waarop we de banen onderhouden."
Al een aantal jaren had Het Rijk Golfbanen de ambitie om te verduurzamen. Blaauw: "Op het moment dat je wensen hebt om grootschalig in zonnepanelen, led-verlichting of gebouwen te verduurzamen, dan is het een kapitaalintensief gebeuren. We hadden veel plannen op de plank liggen alleen is het niet in een vingerknip uitgevoerd én gefinancierd."
Het proces kwam in een stroomversnelling toen in 2020 de coronapandemie zich aandiende. "De wereld stond op z'n kop, ook die van ons. Het was een onzekere economische tijd, waarin we voor lange tijd onze golfbanen moesten sluiten." Op dat moment is Het Rijk Golfbanen in de cijfers gedoken en hebben ze bij de Rabobank aangeklopt. "Hoewel het grootste deel van onze organisatie door particuliere financiering tot stand is gekomen, is de Rabobank al jaren onze financiële partner. De Rabobank zag dat ons bedrijf voor financiële uitdagingen zou komen te staan. Omdat we niet in aanmerking voor overheidssteun kwamen, hebben we met de bank afspraken gemaakt en hebben we samen een soort 'noodfonds' opgezet. Móchten we onverhoopt financiële middelen tekort komen, dan konden we op dit potje aanspraak doen."
Gelukkig bleek Het Rijk Golfbanen geen beroep op het 'noodpakket' te hoeven doen, omdat het in de coronajaren nog dusdanig goed is gegaan. "De financiële steun stond al op onze rekening, alleen hebben we daar gelukkig nooit een beroep op hoeven te doen. Nu hadden we de Rabobank vriendelijk kunnen bedanken en het geld kunnen terugstorten, maar omdat we nog genoeg verduurzamingsplannen op de plank hadden liggen - plus golfen is sinds de coronatijd populairder dan ooit -, wisten we er wel een interessante bestemming voor." Vervolgens hebben ze het met de Rabobank over hun vergroeningsambities gehad. "Omdat de bank verduurzamen graag stimuleert, hebben ze besloten dat we het geld voor het verduurzamen van ons bedrijf mochten gebruiken. Dankzij deze financiële steun konden we de afgelopen anderhalf jaar versneld verduurzamen."
Bjorn Claus, accountmanager Rabobank: "Door onze gesprekken met Het Rijk Golfbanen, het delen van voorbeelden en het stellen van vragen is duurzaamheid steeds meer gaan leven en is het een prominent onderdeel geworden in het businessplan. Ik ben heel trots op onze mooie samenwerking, Het Rijk Golfbanen is wat betreft verduurzaming echt koploper in de branche."
Grote stappen
Dat Het Rijk Golfbanen flinke stappen heeft gezet, blijkt wel als Blaauw vertelt wat ze op en rondom de golfbanen hebben vergroend. "Al onze buggy's hebben we in twee jaar tijd kunnen vervangen voor exemplaren die op lithium rijden. Groot voordeel van dit type is dat ze minder energie kosten om op te wekken en energiezuiniger rijden. Verder hebben we in de besturing van onze beregeningsinstallaties geïnvesteerd. Weet dat dit enorme energievretende installaties zijn. Door de oude door moderne besturingsapparatuur te vervangen, verbruiken we aanmerkelijk minder stroom. Daarnaast hebben we alle beregeningsinstallaties van de meest nieuwe technologie voorzien, waardoor we heel spaarzaam water aan onze golfbanen kunnen toedienen. Net wat nodig is, niet meer dan dat. En tot slot hebben we grootscheeps in zonnepanelen geïnvesteerd. We zien verduurzamen echt als een en-en: enerzijds hebben we geïnvesteerd om zelf energie op te wekken, anderzijds hebben we in systemen geïnvesteerd, waarmee we automatisch minder energie verbruiken. Win-win!"
Ze zouden Het Rijk Golfbanen niet zijn als er nog zat ambities voor de komende jaren overblijven. "In 2024 zouden we één baan volledig van het gas willen hebben", aldus Blaauw. "Het is een mega ingreep om volledig elektrisch te worden, maar we laten ons niet uit het veld slaan. Tevens blijven we kijken hoe we het golfbaanonderhoud nog slimmer - en met het onttrekken van zo min mogelijk grondwater - kunnen inrichten. Vijf jaar geleden zijn we voor ons duurzaamheidsbeleid met een GEO-certificering erkend, het internationale keurmerk ter erkenning van duurzaamheidsbeleid. Eens in de paar jaar vindt er een hercertificering plaats. Ook dit zorgt ervoor dat we continu worden uitgedaagd om te blijven verduurzamen."
Verduurzamen? Verduurzaam!
Als afsluiter geeft Blaauw anderen graag mee dat iedereen kan verduurzamen, hoe klein of groot de stappen ook mogen zijn. "Maar wacht vooral niet te lang en stel niet uit", is zijn advies. "Als je ziet dat verduurzamen loont, zeker nu de energietarieven extreem hoog zijn. Wat houdt je dan tegen? Ga op zoek naar specialisten om het mee op te pakken. De creativiteit van je omgeving heb je nodig, want alleen samen gaat het lukken."
Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.