'Ik had bijna geen omzet meer, maar lag er geen nacht wakker van'

·Aangepast:
© Rabobank'Ik had bijna geen omzet meer, maar lag er geen nacht wakker van'
Aangeboden door Rabobank

Ondanks dat hij zeventig procent van zijn omzet verloor, lag Theo van Workum van Rent-All geen moment wakker van de coronacrisis. Hij wist al zijn personeel aan het werk te houden door activiteiten die hij normaal uitbesteedde nu zelf te doen. Mede hierdoor maakt hij zijn corona-verlies in acht maanden tijd ruimschoots goed.

Zolang hij zich kan herinneren is Theo van Workum met ‘handeltjes’ en ondernemen bezig. Op zijn tiende had hij al duizend euro handelsgeld, en op zijn zeventiende startte hij zijn eerste geregistreerde onderneming. Nu, bijna vijfendertig jaar later, is deze onderneming uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met filialen in Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en binnenkort ook Barcelona en Dubai.

Geen winst

Rent-All verhuurt en verkoopt licht-, geluids- en videoapparatuur aan festivals, evenementen, televisieproducties en toneelgroepen.
Sinds de start op zeventienjarige leeftijd maakt Van Workum jaar in, jaar uit groei door. Tot corona uitbreekt. “We waren nét verhuisd naar ons nieuwe hoofdkantoor van 23.000 m2 met geautomatiseerd magazijn, toen alles stil kwam te liggen. We verloren zeventig procent van onze omzet en maakten voor het eerst sinds de start van Rent-All geen winst.”

Zelf doen in plaats van uitbesteden

Toch heeft Van Workum er geen nacht wakker van gelegen. Rent-All heeft naar eigen zeggen ‘genoeg vet op de botten’ om overeind te blijven. En hoewel er op dat moment geen evenementen en festivals zijn, is er wél een nieuw hoofdkantoor en bijbehorend magazijn waar nog genoeg moet gebeuren. In plaats van het uit te besteden besluit Van Workum de afwerking hiervan zoveel mogelijk in house te doen. “We hebben het interieur van onze showroom zelf gebouwd, de software van het magazijn doorontwikkeld en ook pallets en flight cases zijn we zelf gaan produceren.” Ondanks dat hij nauwelijks omzet draait, kan Van Workum zijn personeel zo wel aan het werk houden gedurende de coronaperiode.

Nieuwe dingen leren

Deze manier van denken en handelen is typerend voor Van Workum: “Ik zie altijd kansen en mogelijkheden en ben echt een ondernemer, geen beheerder. Dus jarenlang hetzelfde doen is niets voor mij, ik wil nieuwe dingen blijven leren en zowel mijzelf als mijn bedrijf door ontwikkelen. Dat heb ik in deze periode zeker gedaan.”

Verduurzamen in sneltreinvaart? Het kan!
Lees ook

Verduurzamen in sneltreinvaart? Het kan!

Recordomzet

Bijkomend voordeel is dat Rent-All door alle efficiëntie- en automatiseringsslagen optimaal voorbereid is op het moment dat festivals en evenementen weer toegestaan zijn. En die voorbereiding was hard nodig want in 2022 draait het bedrijf een recordomzet. “Het was keihard werken en we moesten echt weer even wennen na twee jaar zonder evenementen, maar toch hebben we de verliezen van 2020 en 2021 in slechts acht maanden tijd goed weten te maken.”

‘Investeer in je bank’

Van Workum is sinds jaar en dag klant bij Rabobank. “Als kind had ik een Raborekening en toen ik op mijn zeventiende Rent-All startte, leende de plaatselijke Rabobank mij twintigduizend gulden startkapitaal.” De relatie van Van Workum met de bank is sindsdien alleen maar geïntensiveerd en Van Workum noemt dit één van de belangrijkste tips voor andere ondernemers: “Zorg voor een goede, persoonlijke relatie met je bank. Dit ligt natuurlijk deels aan je bank en accountmanager, maar ook aan jezelf. Ik heb mijn accountmanager altijd heel erg betrokken bij het proces van Rent-All en daar heb ik echt baat bij gehad. Zo heb ik een par jaar geleden een overname kunnen doen, doordat Rabobank me met deze partij in contact bracht. Dus ik zou zeggen: investeer in je bank!”

Vaderlijk advies

Dat brengt Van Workum bij zijn volgende advies voor ondernemers. Een advies dat hijzelf ooit van zijn vader kreeg. “Mijn vader had varkens en zei altijd: eerst de varkensstal op orde, dan pas mijn eigen huis. Waarmee hij wilde zeggen dat het als ondernemer belangrijk is om niet ‘boven je stand’ te gaan leven. Ik heb dat advies altijd opgevolgd. Zeker wanneer de zaken goed gaan kan het best verleidelijk zijn om een mooi huis of dikke auto aan te schaffen, maar ik heb die verleidingen altijd weten te weerstaan. En mede doordat ik altijd genoeg eigen vermogen in het bedrijf heb gehad, kon ik klappen zoals de coronacrisis opvangen.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.