'De Tesla van de viskwekerij'
Het Zeeuwse bedrijf Kingfish Zeeland kweekt vis die normaliter alleen in subtropische klimaten leeft op het land in bassins, met behulp van innovatieve technologie. En met succes: het bedrijf groeit harder dan ooit en breidt binnenkort naar Amerika uit.
Hij is geboren in Israël, diende het Israëlische leger, studeerde vervolgens filosofie in New York en werkte een tijd als fotograaf. Nu is Ohad Maiman CEO van een Zeeuwse viskwekerij: Kingfish Zeeland, waarmee hij de ‘vis van de toekomst’ kweekt.
Perfecte omstandigheden
Maiman belandde in Zeeland nadat hij in 2013 in aanraking kwam met RAS-technologie: recirculating aquaculture system. Deze technologie maakt het mogelijk om vissoorten die normaliter alleen in subtropische klimaten leven, overal ter wereld te kweken. Maiman: “Je kunt het vergelijken met het kweken van tomaten in kassen. Doordat je de temperatuur, het licht en de zuurstof allemaal zelf kunt regelen, kun je de perfecte omstandigheden creëren.”
Vraag en aanbod
Kingfish Zeeland kweekt yellowtail kingfish (geelstaart koningsvis), een hoogwaardige vissoort die vooral gebruikt wordt in de Japanse en Italiaanse keuken. Bovendien een heel gezonde vissoort door het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren. De vraag naar dit soort vis is groot en wordt alleen maar groter, maar doordat de wereldwijde visstanden aan hun max zitten, kan hier met de traditionele visserij niet aan voldaan worden.
Varkens in zee
Maar met bovengenoemd RAS-technologie dus wel. Toen Maiman eenmaal op deze techniek stuitte, kon hij het idee om hiermee vis te gaan kweken niet meer loslaten. Het bedrijf waar hij destijds werkte, was minder enthousiast, dus besloot hij het zelf te doen.
Maiman verdiepte zich op eigen houtje in de innovatie techniek en bezocht onder andere een leverancier in Denemarken. Deze koppelde hem aan Kees Kloet, viskweker in Zeeland en samen met Hans den Bieman die al veel ervaring in de seafood-industrie had, richtten de drie in 2015 Kingfish Zeeland op.
“Behalve wij drieën had de industrie er weinig vertrouwen in”, vertelt Maiman. “De CEO van een grote zalmkwekerij vergeleek ons idee eens met het kweken van varkens in zee.” Lachend: “Zelf zagen en zien we ons meer als de Tesla van de viskwekerij.”
Opschalen en uitbreiden
Terecht, want inmiddels heeft Kingfish Zeeland ruimschoots bewezen dat hun techniek werkt en dat ze de yellowtail kingfish op land uitstekend in leven kunnen houden. Ook hebben ze laten zien dat er voldoende vraag naar hun vis is. Maiman: “We produceren nu al 30% meer dan we dachten te doen op dit punt.” Opschalen is dan ook de volgende stap voor het Zeeuwse bedrijf. Binnenkort openen ze een nieuwe productielocatie in Noord-Amerika.
Lange termijnvisie
Rabobank was één van de eerste investeerders in Kingfish Zeeland, Maiman: “In tegenstelling tot veel andere banken en geldschieters durfde Rabobank het risico met ons wél te nemen. Ze hebben net als wij altijd vertrouwen in onze plannen gehad en hebben dat nog steeds. Die lange termijn-relatie en -visie is voor ons erg belangrijk en waardevol.”
Mens en milieu
Een belangrijke voorwaarde voor Rabobank om in een bedrijf te investeren is dat het onderneemt met oog voor mens en milieu. Ook Kingfish Zeeland heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Maiman: “Onze kwekerij draait op wind- en zonne-energie, we kweken in natuurlijk zeewater waardoor we geen zoetwater verspillen, we zuiveren dit water voor we het aan de zee teruggeven én we gebruiken geen antibiotica of hormonen.” Daarnaast zorgt Kingfish Zeeland er door het kweken op land voor dat de bescherming van natuurlijke biodiversiteit gehandhaafd wordt.
Eigenwijs
Maiman zijn ultieme tip voor andere ondernemers is tweeledig: “Kijk om te beginnen super-kritisch naar je eigen business case en vraag anderen dit ook te doen. Is jouw idee een nice to have of een need to have? Als het laatste het geval is en jouw idee alle kritiek heeft doorstaan, is het zaak om eigenwijs te zijn en niet op te geven: don’t take no for an answer.”
Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.