Dott maakt de wereld al steppend en fietsend groener

·Aangepast:
© DottDott maakt de wereld al steppend en fietsend groener
Aangeboden door Rabobank

In de grote(re) steden zie je ze op veel hoeken van de straat: de felgekleurde deelsteps en -fietsen. Heel handig en bovenal een duurzame oplossing om door de stadse drukte te cruisen. Het in Amsterdam gevestigde Dott doet een duit in het zakje.

Micromobiliteit wordt het genoemd, het delen van steps, fietsen en scooters. Dat je ze steeds vaker in het straatbeeld spot, kan goed kloppen, want het concept is populairder dan ooit. Niet alleen omdat je sneller van A naar B reist (want vervuilende files en overvol OV omzeilen), maar ook vanwege het milieuvriendelijke karakter. Dott is één van de voorlopers om de wereld schoner en groener te maken. Opgericht in 2018 en nu al rijden er 50.000 elektrische deelsteps en -fietsen in meer dan veertig Europese wereldsteden rond; van Rome tot Londen, van Parijs tot Málaga. Maxim Romain is één van de twee trotse co-founders en COO van Dott: "We exploiteren e-steps en e-bikes. Vier jaar geleden zijn we in Amsterdam begonnen. En nu komt de grap, want waar we in heel Europa actief zijn, blijft het in Amsterdam nog 'slechts' tot ons hoofdkantoor."

Dott is ontstaan vanuit het idee dat het niet ideaal is om met de auto of het OV door de stad heen te rijden. "Auto's zorgen voor veel luchtvervuiling en tijdrovende files. Het OV vaak overvol en niet de meest flexibele manier om door de stad te reizen; eerst moet je naar het station of halte, daar is het wachten op de bus of trein en aan het einde van de rit ben je nog niet precies op de eindbestemming." Voorgaande situatieschets bracht Romain en zijn compagnon op het idee om Dott te starten. "Wat als we het beste van het openbaar vervoer en auto's (lees: de vrijheid) blenden? Dat is het concept van Dott. Wij bieden kleine niet vervuilende vervoersmiddelen aan die weinig ruimte in beslag nemen, maar mensen wel in staat stelt om heel efficiënt door steden te reizen."

© Dott

Operationele excellentie

Dott is niet de eerste speler in de markt van micromobiliteit. Wél zijn ze de eerste die het volledige proces in eigen hand hebben. "Voor ons draait het om operationele excellentie", aldus Romain. "We doen alles in-house: van het maken van software tot het uitvoeren van reparaties en controles. Groot voordeel van alles in eigen beheer hebben, is dat we een altijd zo hoog mogelijk niveau van service, veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid kunnen garanderen. Het tweede voordeel is dat we onze bedrijfsprocessen continu efficiënter kunnen inrichten." Volgens Romain plukken zowel Dott als de gebruiker daar de vruchten van. "Des te efficiënter we te werk gaan, des te goedkoper we de e-steps en e-bikes kunnen aanbieden. Onze ambitie is om onze service zo goedkoop als het openbaar vervoer te maken." En het derde voordeel van alles in eigen beheer hebben, is volgens de co-founder het krijgen van vertrouwen. "Doordat we het proces van A t/m Z zelf doen, krijgen we veel vertrouwen van steden om met ons in zee te gaan. Iets wat er voor ons weer voor heeft gezorgd én zorgt dat we de strijd in veel steden van grotere concurrenten weten te winnen."

Hobbels op de weg

Ondanks dat het klinkt alsof het Dott sinds de start voor de wind gaat, blijkt de realiteit anders te zijn. De coronapandemie hakte er voor hen flink in. "Toen de pandemie startte, waren we pas net 1,5 jaar onderweg. Het was dan ook een uitdagende tijd toen veel steden op slot gingen en mensen thuisbleven. Onze inkomsten lagen 80% lager dan voor corona." Desondanks heeft corona hen geen windeieren gelegd, vertelt Romain met een glimlach. "Omdat we de kosten moesten drukken, moesten we op zoek gaan naar de meest efficiënte werkwijze. Daar hebben we nu alleen maar profijt van. En daarbij kwam dat er tijdens corona veel nieuwe fietspaden in steden zijn aangelegd. Toen de lockdowns voorbij waren, stapten mensen massaal op de deelfiets en -step."

Next steps

Dott houdt ervan om jaarlijks stappen te zetten. Grote stappen. Zo is hun prioriteit voor de komende periode om binnen de steden waar ze al actief zijn verder te groeien. Romain: "Dit maakt dat we momenteel erg gefocust zijn op de klantbeleving en de operationele efficiëntie. Daarbij willen we er naartoe werken dat onze e-bikes en e-steps met 100% hernieuwbare energie worden opgeladen én dat als onderdelen bij reparaties niet te redden zijn, we ze recyclen." 

Dott duiten

Aangezien Dott vanaf de start het hele proces in eigen beheer wilde hebben, was een flinke investering noodzakelijk. Zo moesten er bijvoorbeeld veel deelfietsen en -steps worden gekocht. Rabobank verzorgde voor Dott een financiering van €10 miljoen middels internationale maatwerkcontracten. Tot op de dag van vandaag is Dott erg over deze samenwerking te spreken. "Het is heel fijn dat Rabobank wilde bijspringen. De positieve impact die wij (willen) maken sluit aan bij de waarden van de Rabobank. Een mooie match!"

Kartrekkers vooruit helpen

Relatiemanager bij de Rabobank Thomas Pluimers is ook zeer te spreken over de samenwerking en is blij dat ze de wereld voor Dott konden openen. "Als bank durven we onze nek uit te steken voor jonge bedrijven, zoals Dott. Doordat we veel kennis van en een groot netwerk in het start- en scale-up landschap hebben, kunnen we mee in hun snelheid. Daarnaast beoordelen we een financieringsaanvraag niet alleen op basis van jaarcijfers, maar juist ook op basis van groeiambities en andere indicatoren", vertelt Pluimers. "Bij Dott keken we bijvoorbeeld naar de toename in gereden minuten. Voor 2022 zagen we een verdubbeling in 10 landen en 45 steden. Daardoor durfden we de risicodekking aan. Zo kan Dott de volgende ‘step’ maken en de mobiliteitssector vergroenen, en financieren wij de energietransitie en de bedrijven van morgen."

Tips voor toekomstige groendoeners

Omdat er niet genoeg duurzame initiatieven als Dott kunnen zijn, sluit de co-founder af met een tip voor ondernemers die zich ook in de duurzame contreien willen begeven. "Het meest belangrijke is dat het duurzame karakter in de vezels van je onderneming zit. Zorg dat het één van je kernwaarden is. Doe je dit, dan zorg je ervoor dat je vanaf het begin een team van mensen om je heen verzameld die oprecht geven om de impact die je als bedrijf wil maken."

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.