Deze kassen worden verwarmd door Moeder Aarde

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© RabobankDeze kassen worden verwarmd door Moeder Aarde
Aangeboden door Rabobank

De professionele glastuinbouw in Nederland is groot: de branche beslaat zo’n 17.000 voetbalvelden aan oppervlakte. En de meeste van deze telers verwarmen hun kassen op gas, niet de meeste duurzame manier. Het Westlandse bedrijvencollectief Aardwarmte Vogelaer laat zien hoe het anders kan.

De meeste kassen van glastuinbouwbedrijven worden verwarmd met gas, maar in het Westlandse Honselerdijk is een achttiental telers dat de handen inéén heeft geslagen en hun kassen op een veel duurzamere manier verwarmt. Dit collectief van bedrijven heet Aardwarmte Vogelaer en haalt de energie die zij gebruiken voor hun teeltactiviteiten letterlijk uit Moeder Aarde: hun kassen worden verwarmd met aardwarmte.

Warmte voor achttien bedrijven

In 2009 al werden het spreekwoordelijke zaadje voor dit vooruitstrevende collectief geplant door twee van de achttien ondernemers die een vergunning aanvroegen voor het opsporen van aardwarmte. Het gebied bleek veel meer winbare warmte te hebben dan de twee telers nodig hadden, dus werden er mede door het netwerk van Rabobank andere partijen aangehaakt voor het gebruik van aardwarmte.
In 2016 was Aardwarmte Vogelaer een feit en sindsdien wordt er water van 18,5 graden Celsius van tweeënhalve kilometer diepte gepompt om vervolgens achttien verschillende glastuinbedrijven van warmte te voorzien.

Energie- én voedseltransitie

 “We hebben twintig kilometer aan energienetwerk waar verschillende teeltbedrijven op aangesloten zitten,” vertelt Danny van den Berg, algemeen directeur van Aardwarmte Vogelaer. “Hoewel de teelt verschilt, vinden de verschillende bedrijven elkaar in hetzelfde doel om het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren.” En met succes: het gebruik van aardwarmte zorgt voor 64% minder aanschaf van fossiele brandstoffen bij teeltbedrijven. Met deze toekomstbestendige manier van telen komen de bloemen, planten en groenten op een steeds duurzamere manier bij de consument en dragen de telers bij aan zowel de energie- als de voedseltransitie.

Minder voedselverspilling door slimme scanner
Lees ook

Minder voedselverspilling door slimme scanner

Tweede aardwarmtebron

Inmiddels is Aardwarmte Vogelaer toe aan een volgende stap, de komende maanden zal er een tweede aardwarmtebron gerealiseerd worden. Van den Berg: “Met de realisatie hiervan kunnen we nog eens zestien bedrijven van aardwarmte voorzien, en in de toekomst ook nog eens warmte leveren aan zo’n vierhonderd woningen.”

Vitale moderne tuinbouwsector

Net als de telers van Aardwarmte Vogelaer vindt ook Rabobank het belangrijk om te investeren in zowel de energie- als voedseltransitie. Daarnaast is Rabobank van oudsher de grootste financier van de tuinbouw in Nederland en ondersteunt ze al zo’n vijftien jaar telers die verwarmen met aardwarmte. Dit maakt dat de bank hierin veel kennis en expertise opgedaan heeft. Een warme samenwerking tussen Rabobank en Aardwartme Vogelaer ligt dan ook voor de hand. Van der Berg: “Samen werken we toe naar het gezamenlijk doel om een vitale moderne tuinbouwsector te blijven ontwikkelen.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.