Zes ton verlies

Verkoopflop en Finse uitglijder nekten meubelmaker van Marcel Wanders

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPVerkoopflop en Finse uitglijder nekten meubelmaker van Marcel Wanders
RTL

Basta, het nieuwe meubelbedrijf van ontwerper Marcel Wanders en een zakenpartner, ging ten onder aan tegenvallende verkopen en lijken in de kast bij de Finse dochterbedrijven. In het eerste jaar verkocht het bedrijf voor ruim 200.000 euro aan banken, maar bedroeg het verlies het drievoudige.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van Basta HQ, van curator Joris Opstroom. De curator schrijft daarin onder meer dat er wel mogelijk uitzicht is op een doorstart van het bedrijf.

Duurzame banken

Basta werd eind 2022 opgericht, door onder meer de gerenommeerde interieurontwerper Marcel Wanders en zijn zakenpartner Casper Vissers. De 61-jarige Wanders is vooral bekend als medeoprichter van het designlabel Moooi, en van zijn eigen ontwerpstudio die in 2022 de deuren sloot. 

Met Basta wilden Wanders en Vissers de meubelindustrie verduurzamen. Daarvoor gebruikte het bedrijf gerecyclede materialen en lokale werkplaatsen. Door dicht bij de klant te produceren, zouden transport en uitstoot worden gereduceerd.  In een interview zei Wanders vorig jaar ambitieus elk jaar 'zo'n vijf vestigingen van Basta te willen openen, die allemaal lokaal produceren voor een lokale markt'.

Onvoldoende omzet

Begin juli gingen Basta HQ met een hoofdkantoor en werkplaats in Amsterdam-Noord en een aantal dochterbedrijven echter failliet. Destijds was nog niet bekend wat de oorzaken van het opmerkelijk snelle bankroet waren. In zijn eerste faillissementsverslag schrijft curator Opstroom nu dat Basta in de eerste plaats te weinig banken wist te verkopen. 

Basta, de duurzame meubelmaker van Marcel Wanders, is nu al failliet
Lees ook

Basta, de duurzame meubelmaker van Marcel Wanders, is nu al failliet

"Er is door Basta veel tijd en geld geïnvesteerd op het gebied van marketing. Ondanks alle investeringen en inspanningen werden er zowel in Nederland maar ook in Finland veel minder sofa's verkocht dan geprognosticeerd", aldus het verslag. "De omzet was onvoldoende om de lopende kosten te kunnen voldoen."

Een van de oorzaken van de tegenvallende verkopen was volgens het bedrijf dat de hele interieurbranche het moeilijk heeft. 

Finse uitglijder

Daarnaast kreeg het bedrijf te maken met tegenvallers bij de Finse dochterbedrijven, die onder meer de hoezen voor de banken produceerden. De Finse bedrijven bestonden al langer, en werden op een gegeven moment in Basta HQ opgenomen. Vervolgens bleek hun financiële en commerciële situatie 'anders dan vooraf voorgesteld', aldus het verslag. Ook bleek sprake van een schuld bij de Finse overheid, en onverwachte kosten.

Inmiddels zijn ook de Finse dochters failliet. Mede door de faillissementen van die bedrijven die de bankhoezen produceerden, konden de laatste orders die in behandeling waren niet worden afgemaakt. 

Verlies 6 ton

De tegenvallende verkopen en de Finse uitglijders raakten het bedrijf hard. Uit het verslag blijkt dat Basta vorig jaar een omzet boekte van bijna 210.000 euro. Het verlies bedroeg in dat jaar echter een veelvoud daarvan, te weten 606.000 euro.

Curator Opstroom schrijft dat de oorspronkelijke bestuurders van Basta na het faillissement van de meubelmaker niet meer geïnteresseerd bleken in een doorstart. Wel meldden zich enkele externe kandidaten met interesse om het bedrijf eventueel voort te zetten. "Op dit punt kunnen thans nog geen mededelingen worden gedaan."

Lees meer over
Marcel WandersBastaDuurzaamheidOndernemersStartups