Niks meer op de bank

Basta, de duurzame meubelmaker van Marcel Wanders, is nu al failliet

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP Basta, de duurzame meubelmaker van Marcel Wanders, is nu al failliet
RTL

Basta, het bedrijf waarmee de gerenommeerde interieurontwerper Marcel Wanders de meubelindustrie wilde verduurzamen, is failliet. Lang heeft de start-up, die vorig jaar de deuren opende, het niet uitgehouden.

De 61-jarige Marcel Wanders werd bekend als mede-oprichter van het designlabel Moooi. Daarnaast werkte hij decennialang met een eigen ontwerpstudio voor verschillende internationale meubelmakers. In 2022 sloot hij zijn studio, waarbij tachtig werknemers hun baan verloren. 

Duurzaam Basta

Tegen zakenblad Quote zei Wanders destijds dat hij zich opnieuw wilde uitvinden. Dat deed hij onder meer samen met zakenpartner Casper Vissers met hun nieuwe bedrijf Basta, een bouwer van duurzame banken.

Hoe modemerk Ted Baker in Nederlandse handen kapotging
Lees ook

Hoe modemerk Ted Baker in Nederlandse handen kapotging

Basta gebruikte onder meer gerecyclede materialen en wilde lokaal gaan produceren op de markten waar de banken worden verkocht, om zo transport en uitstoot te reduceren. Ook besteedde het bedrijf veel aandacht aan de levensduur van de meubelstukken. Zo zijn de hoezen makkelijk wasbaar, en zijn de banken modulair. Dankzij losse, klikbare meubeldelen kunnen zij aangepast worden aan de behoeftes van gebruikers in verschillende levensfases.

Ambitieus

Basta opende werkplaatsen in Amsterdam-Noord, Helsinki en Antwerpen, en werkte samen met een gelijknamig Fins ontwerpbedrijf. In Amsterdam stond ook het hoofdkantoor. "Ons doel is om ieder jaar zo’n vijf vestigingen van Basta te openen, die allemaal lokaal produceren voor een lokale markt", zei Wanders vorig jaar ambitieus tegen Het Parool.  

Nu blijkt Basta dus bankroet. Volgens het insolventieregister kreeg de houdstermaatschappij Basta HQ afgelopen vrijdag uitstel van betaling. Maandag ging het bedrijf en de werkmaatschappij Basta Amsterdam failliet. 

Wat precies de oorzaak van het snelle faillissement is, is nog onduidelijk. Curator Joris Opstroom, die het faillissement moet afwikkelen, was vanochtend nog onbereikbaar voor een toelichting. Wanders en zijn zakenpartner Vissers waren evenmin bereikbaar. Op het hoofdkantoor van Basta aan de Amsterdamse Asterweg wordt de telefoon niet opgenomen.

Lees meer over
Marcel WandersMoooiBastaDesign