Roep om transparantie

'Nieuwe' woning op Funda vaak al maanden te koop: 'Het gebeurt stiekem'

Door Deborah de Nies··Aangepast:
© iStock'Nieuwe' woning op Funda vaak al maanden te koop: 'Het gebeurt stiekem'
RTL

Duizenden woningen die als 'nieuw' worden aangeboden op Funda zijn helemaal niet nieuw op de markt. Vorig jaar ging het om bijna 15.000 woningen, vaak zelfs met een lagere vraagprijs. Huizenzoekers weten dat vaak niet. "Het is de grootste aankoop die veel mensen doen. Dan wil je wel het complete plaatje hebben", zegt hoogleraar huisvesting Dirk Brounen.

In 2024 werd 7 procent van alle woningen op Funda opnieuw aangeboden. Dat blijkt uit cijfers van makelaarskantoor Walter Living die RTL Nieuws opvroeg. De vraagprijs van alle opnieuw aangeboden woningen daalt in doorsnee met zo'n 20.000 euro, ontdekte het bedrijf, dat het complete Funda-aanbod in de gaten houdt.

Wat opvalt, is dat vooral duurdere woningen vaker opnieuw worden aangeboden. Van de huizen met een vraagprijs onder de 300.000 euro werd 4 procent opnieuw op Funda gezet. Lag de vraagprijs tussen de 500.000 en 750.000 euro, dan gebeurde dit in 10 procent van de gevallen.

Ook maakt het nogal uit in welke plaats je zoekt:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een woning kan om verschillende redenen opnieuw op Funda geplaatst worden. Bijvoorbeeld om de aandacht te trekken na een prijsverlaging. Maar het kan ook zijn dat een verkoop niet doorgaat, omdat de koper zijn hypotheek niet rond krijgt. Of omdat er problemen zijn met de woning.

Woningen worden geregeld meerdere keren opnieuw opgeboden. Zo staat op dit moment in Utrecht een appartement te koop dat in een halfjaar tijd vier keer opnieuw is aangeboden op Funda. De vraagprijs daalde met een ton: van 650.000 euro naar 550.000 euro. In Amsterdam werd begin deze maand een 'nieuwe' woning geplaatst waar de vraagprijs sinds januari vijf keer daalde: van 850.000 naar 700.000 euro.

'Het gebeurt stiekem'

Met het opnieuw aanbieden van een woning is in principe niks mis, vindt Steven van Wel, oprichter van Walter Living. "Waar wij problemen mee hebben, is dat het stiekem gebeurt." 

Volgens Van Wel denken kopers al snel dat ze minimaal 10 procent moeten overbieden. "Je maakt misschien een andere keuze als je alle informatie hebt."

De tijd die een woning te koop staat, is voor kopers een bron van informatie, zegt Dirk Brounen, hoogleraar huisvesting en huishoudfinanciën aan de Universiteit Maastricht. "Als je dat weglaat is het geen fraude, maar je vertelt ook niet het hele verhaal. Prima dat je de vraagprijs verandert, maar laat de eerste datum staan zodat iedereen kan zien hoelang de woning al te koop staat." 

VEH wil meer transparantie

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor meer transparantie. "Makelaars zouden verplicht moeten worden om te vermelden wanneer een woning eerder op Funda is aangeboden, en tegen welke prijs. Dit zorgt ervoor dat kopers toegang hebben tot volledige en eerlijke informatie."

Caro en Rutmer kochten het goedkoopste huis op Funda: 'Het stonk, toch waren we meteen verliefd'
Lees ook

Caro en Rutmer kochten het goedkoopste huis op Funda: 'Het stonk, toch waren we meteen verliefd'

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) hebben kopers en verkopers allebei hun eigen strategie.

"Het is altijd goed om dit na te vragen bij de begeleidende makelaar, zodat duidelijk is of een woning eerder of voor andere prijs te koop heeft gestaan", laat de NVM weten. "De makelaar zal hier altijd open en eerlijk over zijn, want er zijn regelmatig bijzondere situaties waardoor een woning opnieuw in de verkoop komt."

Reactie Funda

Funda laat in een reactie weten makelaars de keuze te willen geven om hun advertentie aan te passen of opnieuw te plaatsen, omdat een makelaar een nieuwe verkoopstrategie kan hebben.

"Het opnieuw plaatsen van een woning kan tal van redenen hebben en heeft vaak te maken met een nieuwe situatie", laat een woordvoerder weten. "Het bestaande aanbod van een woning komt bij een nieuwe advertentie te vervallen en is niet relevant meer. Er kan veel veranderd zijn ten opzichte van een eerdere advertentie."

Funda zegt dat het juist verwarrend kan zijn voor woningzoekers als bij een advertentie expliciet staat dat het om een herplaatsing gaat. Een nieuwe advertentie van dezelfde woning heeft volgens Funda geen verdere impact voor kopers en verkopers 'omdat de actuele vraagprijs de enige relevante is'.

IJsselstein is de plek in Nederland waar de laatste tijd opvallend veel huizen zijn bekeken:

Lees meer over
FundaWoningmarktLink in bioNederlandAmsterdam

Laatste video's van RTL Nieuws

Ministers hebben geen trek in Hongaarse pride: 'Ik ben minister, geen activist'
Na Kamermotie

Ministers hebben geen trek in Hongaarse pride: 'Ik ben minister, geen activist'