Onderzoek Rabobank

Huizenprijzen stijgen nóg harder dan verwacht: 'Dubbele cijfers in 2025'

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPHuizenprijzen stijgen nóg harder dan verwacht: 'Dubbele cijfers in 2025'
RTL

De huizenprijzen zullen volgend jaar met ruim tien procent stijgen, denken economen van de Rabobank. De onderzoekers verdubbelen daarmee hun eerdere verwachting, omdat het tekort aan woningen maar blijft oplopen.

Dat schrijft de bank in een nieuw woningmarktrapport waarin het de verwachtingen onderbouwt. Voor dit jaar verwacht de bank een stijging van 9,1 procent en volgend jaar 10,6 procent.

"Vorig kwartaal gingen we nog uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 5,2 procent in 2025", aldus Carola de Groot, onderzoeker bij RaboResearch. Dat de voorspellingen nu een stuk hoger zijn heeft volgens de econoom vooral te maken met de aanhoudende schaarste.

Uitzonderlijke stijging huizenprijzen: 7 procent in afgelopen drie maanden
Lees ook

Uitzonderlijke stijging huizenprijzen: 7 procent in afgelopen drie maanden

Ook de groeiende hypotheekruimte van huishoudens speelt volgens de bank een rol. De lonen stijgen flink, waardoor potentiele huizenkopers meer kunnen lenen en kunnen overbieden. Het aanbod groeit ondertussen niet mee, waardoor de prijs flink stijgt.

Trek uit de stad

Ook de verwachtingen van consumenten spelen mee. "Meer dan de helft van de woonconsumenten verwacht een matige tot sterke prijsstijging. Dit kan de prijs verder opdrijven", zegt De Groot.

Een ander effect van de stijgende huizenprijzen is dat gezinnen waarschijnlijk weer vaker uit de stad zullen trekken. De trek was de in afgelopen jaren wat gestabiliseerd, maar nu de prijzen weer omhoog gaan, zijn extra woonmeters in de Randstad onbetaalbaar aan het worden voor gezinnen die meer ruimte nodig hebben. 

De enige oplossing is dan vaak om buiten de Randstad een grotere woning te zoeken.

Matiging prijzen op termijn

De huidige spiraal van prijsstijgingen wordt volgens De Groot alleen doorbroken als huizen onbetaalbaar worden. "Dit komt doordat zowel de huizenprijzen als de (netto) hypotheeklasten sterker stijgen dan de inkomens. Hoewel we verwachten dat de stevige prijsstijgingen voorlopig aanhouden, gaan we ervan uit dat de verslechterende betaalbaarheid de vraag naar koopwoningen op termijn doet afzwakken."

Lees meer over
RabobankHuizenprijzenWoningmarkt