'Hittegolf' op woningmarkt

Uitzonderlijke stijging huizenprijzen: 7 procent in afgelopen drie maanden

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPUitzonderlijke stijging huizenprijzen: 7 procent in afgelopen drie maanden
RTL

In een jaar tijd zijn de huizenprijzen met dik 13 procent gestegen, een uitzonderlijke stijging die in de afgelopen decennia slechts één keer eerder voor kwam. Een woning leverde afgelopen kwartaal gemiddeld 468.000 euro op. Makelaarsvereniging NVM spreekt van een 'hittegolf op de woningmarkt' zonder einde in zicht.

In vergelijking met het tweede kwartaal 2023 stegen de prijzen in de maanden april, mei en juni met 13,6 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM. Iets vergelijkbaars gebeurde in 2021, maar verder is het ruim dertig jaar geleden (1995) dat zulke grote prijsstijgingen werden gemeten.

Ongekende prijsstijging

In de afgelopen drie maanden steeg de gemiddelde transactieprijs van een Nederlandse woning met 34.000 euro, een stijging van 7,2 procent. Niet vergeleken met vorig jaar maar ten opzichte van de periode januari tot en met maart van 2024. Zelfs voor de al jaren overspannen woningmarkt is dat een ongekende prijsstijging.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De oorzaken voor de prijsstijging zijn divers. De lonen werden verhoogd vanwege de inflatie en dit zorgt ervoor dat huishoudens meer kunnen lenen én bieden. Daarbij speelt mee dat er al lange tijd domweg te weinig huizen gebouwd worden om aan de vraag te voldoen. 

Veel vertrouwen

Daarnaast is de afgelopen maanden de hypotheekrente gestabiliseerd na een periode van forse schommelingen, waardoor het vertrouwen in de woningmarkt onder kopers is toegenomen.

De historische prijsstijgingen zorgen ervoor dat onderhandelen met de verkopende partij bijna niet meer mogelijk is. Makelaars zeggen dat tweederde van de transacties inmiddels verloopt bij inschrijving, waarbij geïnteresseerde kopers een eindbod moeten indienen en de verkopers kan kiezen uit het hoogste bod.

Makelaars bezorgd

Een andere oorzaak voor de gigantische stijging is statistisch. Want er zijn relatief veel woningen verkocht in de duurdere regio's, zoals Utrecht, Amsterdam, Haarlem en 't Gooi. Hier werden ruim 36 procent meer woningen verkocht dan vorig jaar, terwijl in regio's zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen de verkoop nauwelijks steeg of zelfs daalde. Het grote aantal transacties in dure regio's zorgt ervoor dat de gemiddelde prijsstijging hoog uitvalt. 

Makelaarsvereniging NVM maakt zich zorgen over de extreme prijsstijging die dit kwartaal op de borden is gezet. "De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument", zegt NVM Wonen voorzitter Lana Gerssen. "We maken ons zorgen over de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de langere termijn bij dit krappe aanbod en grote vraag."

5000 euro om te verhuizen: doorstroomsubsidie populair
Lees ook

5000 euro om te verhuizen: doorstroomsubsidie populair

Gelijk met de almaar toenemende prijsstijgingen wordt de Nederlandse woningmarkt ook steeds ontoegankelijker. Het aantal aangeboden woningen in de prijsklasse tot 300.000 euro – voor modale inkomens nog te financieren – is gedaald naar 16 procent en is nog nooit zo laag geweest. 

Nieuwbouw trekt aan

Een klein lichtpuntje is dat het aanbod groter is dan vorig jaar: 13 procent meer dan in het tweede kwartaal van van 2023. Maar de NVM tempert hier de verwachtingen. Het totaal aantal koopwoningen zal dit jaar uitkomen op ongeveer 134.000, maar tussen 2016 en 2021 werden er 160.000 tot 180.000 woningen te koop gezet, structureel hogere aantallen dan nu. 

Duidelijk positief is dat het aanbod nieuwbouwwoningen flink groeit. De afgelopen drie maanden kwamen 9.700 nieuwbouwwoningen op de markt, het hoogste aantal sinds het vierde kwartaal 2020. Ten opzichte van een jaar eerder is het aanbod nieuwbouwwoningen met een derde gegroeid. 

Het is niet genoeg, waarschuwt de NVM. "Het is een positief teken dat de nieuwbouw groeit. Toch kunnen we daarmee de toenemende woningvraag onvoldoende opvangen. We hebben meer woningen én de juiste woningen nodig", zegt Gerssen. 

Ook makelaars verwachten niet dat de aantrekkende nieuwbouw een dempend effect op de prijzen zal hebben, blijkt uit een rondgang van de NVM onder de leden. Meer dan driekwart verwacht een verdere stijging. Een klein deel denkt dat de prijzen zullen stabiliseren, en vrijwel niemand verwacht een daling.

Lees meer over
NVM