En te weinig nieuwbouw

NVM somber over woningmarkt: te veel starters, te weinig doorstromers

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Iris van den BroekNVM somber over woningmarkt: te veel starters, te weinig doorstromers
RTL

De woningmarkt is en blijft krap. Er staan weinig woningen te koop, de prijzen zijn weer gestegen en de zogeheten doorstromers kopen eerst een nieuw huis voor ze hun oude woning in de verkoop zetten. Omdat geld lenen relatief gunstig is, zijn er ook veel starters actief.

En die vangen dikwijls bot, want nieuwbouwwoningen zijn helemaal een schaars goed. En juist naar nieuwbouw is bij starters veel vraag, constateert de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) in het kwartaalrapport over de woningmarkt. 

Minder aanbod, prijzen omhoog

In de maanden januari, februari en maart werden bijna 30.000 huizen verkocht. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De prijzen stegen met ruim 9 procent, in vergelijking met 2023. 

In het tooltje hieronder kun je zien wat er met de gemiddelde huizenprijs in jouw regio gebeurde in de afgelopen drie maanden. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het gevolg van meer vraag dan aanbod op de markt, de gestegen lonen en omdat consumenten gewend zijn geraakt aan de hogere rente in vergelijking met een paar jaar geleden. 

NVM: meer huizen verkocht, prijzen omhoog
Lees ook

NVM: meer huizen verkocht, prijzen omhoog

De schaarste wordt nog eens aangejaagd doordat de meeste kopers in de dop starters zijn. Zij laten dus geen koophuis achter. En diegenen die dat wel doen - doorstromers genaamd - wachten met het te koop zetten van hun huidige woning tot zij de koop van hun nieuwe exemplaar hebben afgerond. Dit doet maar liefst 80 procent van de doorstromers, meldt de NVM. 

Nieuwbouw in trek

Zolang er niet meer nieuwbouwhuizen worden gebouwd dan nu, houd je dit probleem. De verkoop hiervan bereikte het hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd in de eerste drie maanden van 2024. 

De terughoudendheid van doorstromers om hun oude huis te koop aan te bieden, doen zelfs de verwoede pogingen teniet van de politiek om de wooncrisis op te lossen. Het beleid is vooral gericht op betaalbare nieuwbouw. En dat zijn niet het soort huizen waar doorstromers naar o zoek zijn, aldus de NVM. 

De gretigheid om te kopen, is ook terug te zien in het grote aandeel nieuwbouwhuizen dat al lang te koop staat en alsnog wordt verkocht. Van alle verkochte huizen stond 15 procent langer dan een jaar te koop. 

Vaak zijn dat woningen in de hogere prijsklassen, waar een kleinere groep potentiële kopers voor is. Dat van dit soort woningen ook meer worden verkocht, toont de krapte op de markt nog maar eens extra aan. 

Lees meer over
NVMWoningmarktHypotheekHuisvestingBouw