'Kan projecten vertragen'

Zuid-Holland remt dure nieuwbouw: 'Meerderheid moet betaalbaar zijn'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzZuid-Holland remt dure nieuwbouw: 'Meerderheid moet betaalbaar zijn'
RTL

De provincie Zuid-Holland gaat alleen nog maar akkoord met nieuwbouwplannen van woningen als er genoeg betaalbare woningen worden gebouwd. Maar projectontwikkelaars zijn kritisch en vrezen vertraging.

Vorig jaar hebben het rijk, de provincie, gemeenten en ontwikkelaars afgesproken dat nieuwbouwwoningen betaalbaar moeten zijn, dan moet je daar ook op toetsen, aldus Anne Koning, gedeputeerde Wonen in Zuid-Holland.

Als plannen niet goed genoeg zijn, dan kan dat voor vertraging zorgen, zegt ze. "Maar door te toetsen, bouwen we de woningen waar we op zitten te wachten."

Ontwikkelaars bieden grof geld om verzet tegen nieuwbouw te staken
Lees ook

Ontwikkelaars bieden grof geld om verzet tegen nieuwbouw te staken

Niet per se per project

Het is op zich niet nodig om per project te toetsen, zegt Koning. In eerste instantie wordt per regio, of per gemeente getoetst.

Als er in een gemeente gemiddeld twee derde van de projecten betaalbare woningen zijn, dan hoeft dat niet per project ook zo te zijn, zegt zij.

Ontwikkelaars kritisch

Maar Jan Fokkema, directeur van Neprom (de vereniging van projectontwikkelaars), is bang dat er nu juist minder woningen gebouwd zullen worden, "omdat de grond- en bouwkosten te hoog zijn."

3,5 ton

De provincie Zuid-Holland wil dat bij nieuwbouwplannen twee derde van de woningen 'betaalbaar' is. De provincie gaat uit van een prijs van minder dan 3,5 ton. In de helft van de gevallen zou het om sociale woningbouw moeten gaan.

Vanaf volgend jaar zou in nieuwbouwplannen zelfs veertig procent sociale woningbouw moeten zitten. Als dat in één specifiek project niet lukt, moet een gemeente dat in andere plannen compenseren.

Zuid-Holland is de eerste provincie die met dit soort regels komt. "De ruimte in Zuid-Holland is schaars'', aldus Koning.

'Minder kritisch zijn'

Ontwikkelaars zien volgens Fokkema liever dat de provincie gemeenten stimuleert om minder kritisch te zijn, zodat plannen sneller tot uitvoering kunnen worden gebracht.

Als er veel meer woningen worden gebouwd, dan dalen de prijzen en kunnen veel meer mensen de woning krijgen waar ze behoefte aan hebben, zegt hij.

"Als de provincie niet akkoord gaat met woningbouwplannen, dan moeten deze herontwikkeld worden, dat kost heel veel tijd en het moet financieel uitkunnen, dus voor je het weet ligt een project jarenlang stil."

'Genoeg vraag'

En woningen van vier of vijf ton zijn echt niet heel duur, er zijn genoeg mensen die dat kunnen betalen en dan laten ze ook weer een woning achter waar starters in kunnen komen, aldus Fokkema.

Projectontwikkelaars hebben ook duurdere woningen nodig, om uit de opbrengsten minder dure koopwoningen en sociale huurwoningen te bouwen, zegt hij.

Toch is volgens hem op termijn een derde vrije sector woningen wel haalbaar, "maar op de voorwaarde dat overheden meewerken, zodat wel snel kunnen bouwen, en als de kosten hoger zijn, rijk en provincie geld bijpassen."

Subsidie van rijk of provincie

Volgens Nicolle Terlouw, directeur vastgoedontwikkeling Dura Vermeer Bouw Zuidwest, zijn er nu al projecten met 40 procent sociale huur en 40 procent middenhuur mogelijk, maar dat is dan wel omdat het rijk en de provincie subsidie geven om dat mogelijk te maken.

Zonder subsidie wordt het lastig, aldus Terlouw. Als de regels van de provincie Zuid-Holland worden ingevoerd, dan moet er ergens geld bij, zegt ze. "Of de bouwkosten moeten dan zakken, óf de rente voor woningbouw moet rigoureus zakken, óf de grondprijzen moeten zakken."

Lees meer over
WoningmarktWoningnoodSociale huurwoningHuisvestingZuid-Holland