Rechtszaak van start

Wereld van Frits van Eerd, ex-topman Jumbo 'staat op zijn kop', zegt advocaat

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP Voormalig Jumbo-topman en racefanaat Frits van EerdWereld van Frits van Eerd, ex-topman Jumbo 'staat op zijn kop', zegt advocaat
RTL

Tijdens de eerste regiezitting in de rechtszaak tegen Frits van Eerd in Assen schitterde de ex-topman van supermarktgigant Jumbo door afwezigheid. Volgens zijn advocaat popelt hij om - later -  zijn kant van het verhaal te vertellen.  

Twee jaar geleden werd de toenmalig topman en mede-eigenaar van supermarktgigant Jumbo vastgezet en verhoord, in het kader van een breder onderzoek naar de Drentse autohandelaar Theo E. Ook deden de politie en opsporingsdienst FIOD invallen in zijn woning, werkplaats en kantoor, waarbij tonnen aan contant geld werden aangetroffen. Nog diezelfde maand kondigde Jumbo aan dat Van Eerd vertrok als topman van het familiebedrijf.

Omkoping

Voor de rechtbank in Assen lichtte de Officier van Justitie vandaag toe waar het Openbaar Ministerie Van Eerd van verdenkt. Ten eerste wordt de ex-Jumbo-topman ten laste gelegd dat hij zich zou hebben laten omkopen. In ruil voor 'giften, diensten en beloften', zoals geld, crossmotoren en een aanhanger, zou hij vette sponsorcontracten door Jumbo voor crossteams en coureurs hebben geregeld.

Had Jumbo-topman kunnen weten van dubieuze reputatie Theo E.?
Lees ook

Had Jumbo-topman kunnen weten van dubieuze reputatie Theo E.?

Ten tweede zou Van Eerd betrokken zijn bij valsheid in geschrifte. Volgens het OM is er sprake van vijf vervalste sponsorfacturencontracten, waarin de privéuitgaven aan van Eerd niet zijn opgenomen. Ten derde verdenkt het OM Van Eerd van witwassen van geld met een criminele achtergrond, op basis van 448.000 euro aan contant geld die bij hem werd aangetroffen.

Van Eerd afwezig

Van Eerd kwam tijdens de eerste regiezitting in de zaak dus niet opdagen. Volgens zijn advocaat Robbert Jonk wilde hij 'alle aandacht van de media ontlopen', waarbij hij wees op de zaal vol journalisten. Ook zou Van Eerd bij de regiezitting niet echt iets toe te voegen hebben. Wel benadrukte zijn advocaat dat de ex-topman van Jumbo later, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, heel graag zijn kant van zijn verhaal wil vertellen.

"Mijn cliënt heeft het gevoel dat hij bij het Openbaar Ministerie tegen een muur praat, als hij uitlegt dat hij met strafbare zaken niets van doen heeft." Als voorbeeld voerde de advocaat op dat Van Eerd voor de aangetroffen contanten verklaringen heeft overlegd, waaruit zou blijken dat die een legale herkomst hebben. "Het OM gelooft dat niet. Het maakt niet uit wat hij zegt."

Volgens Jonk rekent Van Eerd bij de rechtbank op meer luisterende oren. "Hij is blij dat hij straks hier zijn verhaal kan doen. Hij zal uitleggen dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd, en hoopt op een eerlijke beoordeling."

Wereld op zijn kop

Jonk schetste voor de rechtbank hoe de wereld van Van Eerd in september 2022 'volledig op zijn kop werd gezet’ door de invallen, de arrestatie, het verhoor en de mediabelangstelling. "Daar zat hij als topman van een van de grootste bedrijven van Nederland met een omzet van 10 miljard opeens met rechercheurs die hem ondervroegen over gebeurtenissen uit een ver verleden. Vragen waarop hij zich totaal niet had voorbereid."

Dat er uit die verhoren afgelopen weekend werd geciteerd in een grote reconstructie in het AD waarin het beeld oprees van iemand die door criminelen werd afgeperst, hebben hem ontstemd.

Onomkeerbare schade

Ook neemt hij het OM kwalijk dat algemene verdenkingen in het onderzoek naar alle verdachten bekend zijn gemaakt, die vervolgens in de media ten onrechte in verband zouden zijn gebracht met Van Eerd. "Van een aantal van die verdenkingen wordt mijn cliënt helemaal niet verdacht."

Volgens advocaat Jonk is daardoor grote en 'onomkeerbare schade' toegebracht aan Van Eerd, onder meer omdat hij als gevolg van het onderzoek moest opstappen als topman van Jumbo. Daardoor zou 'het familiebedrijf, zijn levenswerk een zware klap' zijn toegebracht. 'De gevolgen zijn gigantisch."

Geen gemiddelde Nederlander

Ten slotte benadrukte Jonk dat Van Eerd bij de rechtbank geen uitzonderingspositie wil bedingen, maar gezien zijn vermogen 'geen gemiddelde Nederlander' is. "De aangetroffen contanten zij voor veel mensen heel veel geld, maar voor hem zijn het bescheiden bedragen." Het vermogen van Van Eerd en zijn twee zussen wordt door zakenblad Quote geschat op 2,7 miljard euro.

De rechtbank bepaalde vandaag dat er de komende maanden een aantal juridische vervolgstappen worden genomen, waarna er in januari een nieuwe regiezitting volgt. De inhoudelijke behandeling van de zaak, waarin Van Eerd dus zijn kant van het verhaal zal vertellen, zal pas eind juni volgend jaar plaatsvinden.

Lees meer over
Frits van EerdJumboOpenbaar Ministerie