Nieuwe financiering

Fietsmodemerk AGU gered van ondergang

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPFietsmodemerk AGU gered van ondergang
RTL

Investeerder Ecomotion heeft de kwakkelende maker van fietskleding AGU gered. Dat maakten de bedrijven vanmiddag bekend. Het is de tweede keer dit jaar dat Ecomotion een bedrijf in de problemen te hulp komt. In maart maakte het een doorstart met de failliete producent van elektrische fietsen Qwic.

De overname van AGU door Ecomotion 'omvat het gehele bedrijf met zowel het textielmerk AGU als de groothandelsactiviteiten", schrijven de bedrijven in een verklaring. "Daardoor is de totale continuïteit en de werkgelegenheid gewaarborgd."

Fiets- en regenkleding

AGU ontstond in de jaren zestig als een fusie tussen drie fietsgroothandels. Later specialiseerde het bedrijf zich in fiets- en regenkleding en fietsaccessoires. AGU was ook bekend als sportsponsor, sinds 2019 als kledingsponsor van de wielerploeg Visma - Lease a Bike, voorheen Jumbo Visma.

Fietskledingmaker AGU dreigt onderuit te gaan, uitstel van betaling aangevraagd
Lees ook

Fietskledingmaker AGU dreigt onderuit te gaan, uitstel van betaling aangevraagd

Dit jaar bleek dat AGU in de financiële problemen zat, naar eigen zeggen als gevolg van het verlies van een grote klant, hoge voorraden en de oorlog in Oekraïne. In 2022 leed het bedrijf volgens vakblad Nieuwsfiets een verlies van 1,7 miljoen euro. Een zogeheten whoa-procedure om via een schuldsanering een faillissement te voorkomen, mislukte wegens het gebrek aan financiering. Daarop vroeg AGU in augustus uitstel van betaling aan.

Voortbestaan

Vanuit deze surseance heeft AGU nu toch financiering weten binnen te halen. Dankzij geld van Ecomotion, dat eerder dit jaar de failliete boedel van e-bikefabrikant Qwic doorstartte, kan het bedrijf de oorspronkelijke plannen voor de schuldsanering doorvoeren en blijven voortbestaan.

Ecomotion zegt ook de komende jaren te zullen blijven investeren in AGU. De bewindvoerders Erik Sweep en Mona de Vries-Meijer, die het bedrijf tijdens de surseance hebben begeleid, waren vanmiddag onbereikbaar voor een toelichting.

Lees meer over
AGUQwicEcoMotionSurseance van betalingWhoa