ING scherpt klimaatbeleid aan, maar haalt eigen doelen niet
ING stopt met de financiering van lng-terminals, die bedoeld zijn voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas. Ook steekt de grootste bank van Nederland geen geld meer in bedrijven die alleen olie en gas oppompen en nieuwe velden ontwikkelen. Kortom: de bank scherpt de doelen aan. En dat terwijl een deel van bestaande doelen niet gehaald worden.
Dat blijkt uit de jaarlijkse klimaatupdate van ING, die de bank vandaag publiceert. ING zegt het Klimaatakkoord van Parijs te willen naleven, en kijkt daarom bij het verstrekken van leningen of die wel in lijn zijn met het voldoende tegengaan van klimaatverandering.
In twee sectoren waarin de bank leningen verstrekt worden de klimaatdoelen niet gehaald: bij hypotheken en in de staalsector. Het probleem bij hypotheken wordt volgens de bank voor een deel veroorzaakt doordat er te weinig informatie voorhanden is over hoe energiezuinig huizen zijn. Zo zijn energielabels in de landen waar ING actief is, per land soms verschillend.
Dat ING stopt met de financiering van exportterminals voor lng, komt omdat vloeibaar aardgas nog altijd een fossiele brandstof is. Lng veroorzaakt daarom CO2-uitstoot, en ook geregeld methaan, een nog veel krachtiger broeikasgas. Toch zijn veel EU-landen de laatste jaren op grote schaal lng gaan importeren, als alternatief voor Russisch gas.
Jaarlijkse update
Met de jaarlijkse klimaatupdate zegt ING transparant te willen zijn over de vorderingen die de bank maakt. "In het afgelopen jaar hebben we een aantal belangrijke stappen gezet om de manier waarop we met klanten omgaan aan te scherpen bij hun transitie naar een netto-nulbeleid", aldus Steven van Rijkswijk, CEO van ING.
Met netto-nul wordt bedoeld dat er niet meer uitstoot plaatsvindt, dan er tegelijk ook weer uit de lucht wordt gehaald. Bijvoorbeeld doordat bomen CO2 opnemen om te groeien.
Andere sectoren waar ING klimaatdoelen aan gekoppeld heeft zijn bijvoorbeeld de energiesector, de auto-industrie, lucht- en scheepvaart en de cementsector. De bank heeft van haar tweeduizend grootste en meest vervuilende klanten gegevens verzameld en bekeken wat ze van plan zijn voor het klimaat.
Recent heeft ING nog twee sectoren toegevoegd, de aluminium- en zuivelsector. Daarmee gaat het in totaal om twaalf sectoren. ING wil met de gegevens in de hand een discussie kunnen starten met klanten over de vraag of hun klimaataanpak voldoende is.
Kritiek milieuorganisaties
Milieuorganisaties reageren kritisch op de aangekondigde aanscherping van vandaag. Volgens Milieudefensie heeft ING een manier gevonden om grote oliebedrijven als Shell of BP buiten beschouwing te kunnen laten. Omdat deze bedrijven meer doen dan alleen olie en gas oppompen, telt ING ze niet mee en blijven ze buiten schot, aldus Milieudefensie.
Deze organisatie kondigde eerder aan ING voor de rechter te willen slepen, omdat het bedrijf te weinig zou doen voor het klimaat. Op basis van de nieuwe informatie die ING nu verstrekt, concludeert Milieudefensie nu dat de bank voor nog veel meer uitstoot verantwoordelijk is dan eerder werd gedacht.
"ING's uitstoot is 207 megaton hoger dan ING tot nu toe zei, en dit gaat nog maar over 22 procent van ING's leningen. ING's uitstoot is nu al anderhalf keer zo groot als Nederland, en dit is nog maar het topje van de ijsberg", zegt directeur Donald Pols.
Milieudefensie: 'Kat in het nauw'
Volgens hem gedraagt ING zich als 'een kat in het nauw' uit angst voor de Klimaatzaak van Milieudefensie. "ING weet allang dat het moet stoppen met het financieren van álle olie- en gasbedrijven die nieuwe velden starten."