Anderhalf jaar cel voor manager die 2,8 miljoen verduisterde
Een financieel manager van een bedrijf uit Flevoland moet anderhalf jaar de cel in, omdat hij 2,8 miljoen euro van zijn werkgever achterover drukte. De man besteedde het geld onder meer aan verbouwingen, reizen en prostituees.
De 44-jarige man werkte sinds 2008 als 'head of finance and acounting' voor het bedrijf, waar hij onder meer bevoegd was om betalingen te doen. Negen jaar lang wist de financieel manager ongemerkt aanzienlijke bedragen weg te sluizen. Dat deed hij onder meer door rechtstreekse 'salarisbetalingen' aan eigen bankrekeningen, maar ook door privéuitgaven te laten betalen door zijn werkgever.
Extra leasebak
De man liep begin 2021 pas tegen de lamp, nadat zijn werkgever ontdekte dat hij naast zijn gewone leaseauto ook nog een Audi Q7 voor privégebruik door hem en zijn vrouw had geleased. Na die ontdekking ontsloeg het bedrijf de man op staande voet, en startte een vervolgonderzoek.
Daaruit bleek dat de financieel manager negen jaar lang stelselmatig grote bedragen had weggesluisd. De werkgever becijferde het totale bedrag op ruim 2,8 miljoen euro, ofwel gemiddeld 26.000 euro per maand.
Luxe leven
Donderdag veroordeelde de rechtbank Overijssel de man tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. De rechters rekenen de man zwaar aan dat hij zijn werkgever zo langdurig bestal.
"Verdachte is daarbij zeer geraffineerd en berekenend te werk gegaan en hij heeft er alles aan gedaan om de door hem gedane betalingen in de administratie te verdoezelen, zodat zijn werkgever er niet achter zou komen", aldus de rechtbank in de uitspraak.
"Hij heeft gedurende die negen jaar keer op keer opnieuw de beslissing genomen om geld te verduisteren. Daardoor heeft verdachte jarenlang op zeer luxe voet kunnen leven; hij heeft het verduisterde geld besteed aan onder meer hypotheekaflossingen, verbouwingen van zijn woning, dure wijn, sekswebsites, prostituees en online loten."
Kans op herhaling
De rechtbank heeft er oog voor dat de man het verduisterde geld wil terugbetalen, en zijn kostbare wijncollectie inmiddels heeft verkocht. Maar aan de andere kant maken de rechters zich ook zorgen over zijn geringe schuldgevoel, waardoor de kans op herhaling groot is. Daarom leggen zij ook een forse voorwaardelijke straf op, als stok achter de deur om herhaling te voorkomen.
De rechtbank 'acht het zorgelijk met welk gemak verdachte de gelden heeft verduisterd en de ernst van het handelen nog steeds niet volledig lijkt in te zien', aldus de uitspraak. "Verdachte lijkt bovendien maar tot op zekere hoogte verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. (…) Hij vindt dat zijn werkgever ook zelf debet is aan het gebeurde; ze hadden hem maar beter in de gaten moeten houden."
Opmerkelijk is ook dat de man inmiddels opnieuw een financieel verantwoordelijke functie vervult, en dat zijn huidige werkgever niet weet van de strafprocedure.