'Bescheiden bijdrage'

Onderzoek: in ieder dorp een straatje erbij lost het woningtekort nog lang niet op

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzOnderzoek: in ieder dorp een straatje erbij lost het woningtekort nog lang niet op
RTL

Aan de randen van meer dan 2100 dorpen en steden in Nederland kan een straatje van zo'n vijftig woningen worden bijgebouwd. Dat levert maximaal 95.000 woningen op. 'Een bescheiden bijdrage' aan de woningbouwopgave, becijfert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In 2030 moeten in Nederland ruim 980.000 woningen zijn bijgebouwd. Het principe van een 'straatje erbij' kan daar dus voor 10 procent aan bijdragen. Daarmee blijven andere oplossingen voor het woningtekort noodzakelijk, stelt het planbureau. Zoals verdichting van de stad, het efficiënter benutten van bestaande woonruimte of grootschalige uitbreidingen.

Voor- en nadelen

Volgens het PBL is de aanpak van een 'straatje erbij' relatief eenvoudig, omdat voorzieningen en infrastructuur er al zijn. De kosten om de woningen te realiseren zijn naar verhouding laag. Ook kan met de aanpak worden voorzien in de lokale woningbehoefte. 

Nadelen zijn wel de zorgen over aantasting van het landschap, de vrees dat het dure woningen worden, het ten koste gaat van landbouwgrond en dat de kopers meer gebruik zullen maken van de auto.

Hier en daar een straatje erbij: hoe kleinschalige bouw de woningnood kan oplossen
Lees ook

Hier en daar een straatje erbij: hoe kleinschalige bouw de woningnood kan oplossen

Bij de berekening zegt het planbureau rekening te hebben gehouden met ruimtelijke restricties zoals geluidhinderzones van luchthavens, beschermde landschappen en natuurgebieden en waterveiligheid. "Andere voorwaarden voor het mogelijk maken van 'straatje erbij', vanuit bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteit, woningmarkt en betaalbaarheid, zijn niet meegenomen."

Het principe van een 'straatje erbij' staat ook in het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma.

Kritiek van bouwers

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) reageert als door een adder gebeten op het rapport. De belangenorganisatie onderzocht de kwestie vorig jaar ook. Uit dat onderzoek kwam een veel hoger aantal huizen dat gebouwd kan worden in de 'straatjes erbij'. 

Volgens het EIB neemt het PBL in haar berekeningen 'een curieuze afslag', zonder daar een 'inhoudelijke motivering voor te geven'.