Controversiële donaties van Philips en Ahold aan Amerikaanse politici
Philips en Ahold Delhaize hebben de afgelopen drie jaar Amerikaanse congresleden financieel gesteund, die de verkiezingsuitslag van 2020 niet erkennen. Joe Biden won destijds van Donald Trump. Tientallen Republikeinse kandidaten voor het Amerikaanse parlement houden tot op de dag van vandaag ongefundeerd vol, dat die uitslag niet klopt.
Dat schrijft het NRC vandaag. Het gaat om donaties aan 26 van de 147 Congresleden die op de dag van de bestorming van het Capitool tegen de verkiezingsuitslag stemden.
Tussen 2021 en 2024 ging er via zogeheten PACs 76.000 dollar vanuit Philips en 20.500 dollar vanuit Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, naar dit soort kandidaten.
PACs (Political Action Committees) zijn organisaties die opgezet zijn door bedrijven om politieke fondsen te werven. De PACs zijn vernoemd naar de bedrijven, die ze hebben opgezet zoals Ahold en Philips. Ze vertegenwoordigen ook de belangen van die bedrijven.
Het geld komt geheel vrijwillig van de medewerkers van de bedrijven die ook in Amerika actief zijn en daar personeel hebben. Bedrijven mogen zelf niet rechtstreeks geld geven aan kandidaten.
Belangrijkste speler in ondermijning
Een van de grotere bedragen van de PAC van Philips ging naar Steve Scalise, momenteel de fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Amerikaanse Congres. Scalise weigerde te bevestigen dat de verkiezingen terecht waren en stemde voor het herzien van de verkiezingsuitslagen. Hij ontving 4.000 dollar over 2023 en 2024.
Philips doneerde het meest aan congreslid Michael Bost uit Illinois, 12.500 dollar, verdeeld over verschillende verkiezingen. En Guy Reschenthaler uit Pennsylvania mocht ook zijn handen dichtknijpen. Hij ontving 11.000 dollar van Philips.
Van Ahold Delhaize ontving Mike Johnson, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden dit jaar nog 2.500 dollar. Hij wordt door de New York Times bestempeld als een van de belangrijkste spelers in het ondermijnen van de verkiezingsuitslag.
Relatief kleine bedragen
De bedragen klinken relatief klein, maar zorgen er wel voor dat een bedrijf toegang krijgt tot die kandidaat, als deze wordt gekozen in het Congres. In Nederland vinden we dit heel raar, maar in de VS is het heel gebruikelijk om geld te geven aan politieke kandidaten, zegt RTL Nieuwscorrespondent Erik Mouthaan. "Je probeert invloed te hebben op wetgeving, dus geef je geld aan politici."
Het bedrag dat een PAC mag doneren is ook beperkt, maximaal 5.000 euro per kandidaat voor een voorverkiezing en dan nog eens maximaal 5.000 per kandidaat voor de verkiezing zelf.
Controversieel
Na de bestorming besloten veel bedrijven om via hun PACs niet meer te doneren aan de antidemocratische kandidaten, maar ondertussen doen de meeste bedrijven het wel weer. Het is in de Verenigde Staten vooral nog controversieel onder democraten, volgens Mouthaan.
Ahold laat in reactie weten geen invloed op de besluitvorming van die PAC en Philips zegt dat de kas van zo’n PAC uitsluitend bestaat uit vrijwillige bijdragen van werknemers. Maar toch is dat niet zo zwart wit, legt Mouthaan uit.
"In die PACs zitten ook lobbyisten, die werken voor die bedrijven. Die PACs zijn vernoemd naar de bedrijven. Dus je kan niet doen alsof die PACs helemaal los staan."