Vierde maand op rij

Inflatie nog altijd hoog: voeding nu zelfs 6 procent duurder

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPInflatie nog altijd hoog: voeding nu zelfs 6 procent duurder
RTL

De inflatie in ons land blijft fors. Vooral de prijsstijging van voedingsmiddelen valt op. Voeding was in september maar liefst 6 procent duurder dan een jaar eerder.

De totale inflatie in Nederland was in september 3,5 procent, blijkt uit een flitsraming van het statistiekbureau CBS. Het definitieve cijfer wordt op basis van veel meer gegevens op 8 oktober bekendgemaakt.

In ons land was de inflatie vorige maand weliswaar licht lager dan de 3,6 procent van augustus. Maar begin dit jaar was deze nóg lager. En in een aantal andere Europese landen, zoals Frankrijk en Spanje, daalde de inflatie in september tot onder de door de Europese Centrale Bank nagestreefde 2 procent.

Boodschappen flink duurder

Dat de inflatie bij ons hoog blijft komt door voedingsmiddelen, waar het CBS bij deze snelle raming ook dranken en tabak meerekent. De prijzen stegen hier 6 procent en dat is het hoogste niveau van het jaar tot nu toe. In februari en maart was de prijsstijging van voeding ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder minder dan de helft van wat deze in september was.

ECB verlaagt rente met 0,25 procentpunt, wat gaan we daarvan merken?
Lees ook

ECB verlaagt rente met 0,25 procentpunt, wat gaan we daarvan merken?

Het is de vierde maand op rij dat de prijsstijging van voedingsmiddelen toeneemt.

Het totale inflatiecijfer werd in september gedrukt door de daling van prijzen van energie, inclusief benzine en diesel, met maar liefst 6,1 procent. Maar daar stond tegenover dat diensten, zoals de kapper, wel werden duurder: +5,6 procent.

Hogere lonen

Na de inflatiegolf waar we sinds corona mee te maken hadden kregen we een periode waarin de prijzen minder hard opliepen. Maar sinds vorig najaar stijgt de inflatie weer. Dit komt deels doordat ook de lonen zijn gaan toenemen. Bedrijven krijgen daardoor te maken met hogere loonkosten, die ze proberen door te berekenen.

Maar volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, speelt ook de huurstijging per 1 juli mee. Deze was de hoogste in 30 jaar, stipt hij aan. Verder zorgt de hogere accijns op tabak, eveneens per 1 juli, ervoor dat de inflatie nog steeds erg hoog is, aldus Van Mulligen.

De huurstijging en de hogere tabaksaccijns zullen het inflatiecijfer nog tot juli volgend jaar opstuwen, zegt hij.

Lees meer over
CBSInflatieVoedingNederland